Ghidul-Parintilor.ro
Grupe de varsta  > Prescolarul  > Cat timp au voie copiii sa stea la calculator?


Cat timp au voie copiii sa stea la calculator?

autor: Echipa GP

In ultimii ani, mediul online este tot mai populat de minori. Copiii, incepand de la varste de 4-5 ani, isi petrec o foarte mare parte din zi in fata calculatorului. Jocul in gradina, in fata blocului, cu mingea, cititul sau pictura au ramas in urma, locul lor fiind ocupat de retelele de socializare si de jocurile on-line.Nu trebuie sa ne mai intrebam cat de sanatos este acest stil de viata pentru un copil. Stim deja ca viata sedentara conduce catre obezitate, stres, oboseala. Si totusi, problemele mentionate sunt cele mai mici. Dependenta, comportamentul violent, iesirile nervoase, agresiuni sunt pericole mult mai importante cu care copiii se pot intalni in mediul on-line. Ce trebuie sa faca un parinte? Cat timp trebuie sa stea un copil in fata calculatorului? Raspundem in randurile de mai jos.

La ce se foloseste calculatorul

Traim intr-o era a tehnologiei si nu ne putem desprinde de ea. Corect! Insa nu trebuie sa uitam sa traim fizic. Nu trebuie sa uitam ca avem copii care au nevoie de noi, care trebuie sa alerge, sa citeasca, sa se bucure de primavara, de pomii infloriti si de cerul instelat. Si toate acestea se pot face si in era tehnologiei. Calculatorul are si el rolul lui. Cu ajutorul lui, copiii isi pot face documentarile pentru la scoala, pot pastra legatura cu colegii de clasa, cu profesorii. Cu ajutorul calculatorului, copiii pot invata sa se descurce in mediul on-line, sa gaseasca informatiile dorite.

Cat timp petrecem la calculator

Pe langa faptul ca timpul petrecut la calculator trebuie sa fie de calitate, acesta trebuie sa aibe si o limita. Mai exact, copilul nu trebuie sa stea in fata ecranului atat cat doreste el. Specialistii recomanda ca micutii cu varste cuprinse intre 3-5 ani sa nu petreaca mai mult de 15 minute la calculator, intr-o zi. Dupa varsta de 5 ani, timpul poate creste treptat, in functie de nevoile copilului, insa fara a depasi 2 ore pe zi.
Timpul indelungat petrecut in fata calculatorului, solicita foarte mult vederea copiilor si contribuie negativ la dezvoltarea intelectuala a acestora.

Sfaturi pentru parinti

  • Am stabilit deja faptul ca nu le putem interzice micutilor sa renunte definitiv la calculator. Insa, daca tot le dam voie sa-l foloseasca, trebuie sa stabilim limitele din timp. Mai exact, calculatorul se foloseste pentru distractie doar intre anumite ore. De preferat atunci cand sunt si parintii acasa.
  • Parintii trebuie sa stie si sa poata vedea ce site-uri acceseaza copilul lor, unde isi face cont, ce detalii ofera despre el si familia lui. Discutati aceste lucruri cu copilul vostru si explicati-i ca trebuie sa-si pastreze intimitatea in lumea virtuala.
  • Ofera-i copilului alternative de joc distractive pentru timpul liber. Cursuri de pictura, de teatru, de dans, sunt mult mai utile si mai placute decat navigatul pe internet.
  • Pana la o anumita varsta, cat mai mare, copiii nu trebuie sa aibe calculator in camera lor. Calculatorul trebuie sa stea la vedere, in camera de zi a casei.tipareste articolul sursa: http://www.ghidul-parintilor.ro/prescolarul/timp-liber/cat-timp-au-voie-copiii-sa-stea-la-calculator.html
data: 17.02.2020