Ghidul-Parintilor.ro
Grupe de varsta  > Prescolarul  > Tratarea aftelor


Tratarea aftelor

autor: Echipa GP

Foarte dureroase, aftele apar destul de des la copilasi. Aceste inflamatii ulcerate ivite la nivelul gurii nu sunt grave, dar sunt dureroase si deranjante pentru copilasi. Iata cateva informatii despre aparitia si tratarea acestei problemle, ca si despre alimentatia recomandata in cazul in care cel mic s-a ales cu o afta nesuferita.

Ce sunt aftele
Aftele sunt leziuni mai grave sau mai putin grave care se dezvolta la nivelul mucoasei bucale. Aftele se manifesta prin formarea unor mici rani in care se acumuleaza lichid si care, prin spargere, lasa in urma ulceratii dureroase. Cel mai mic contact cu alimente, bauturi sau saliva ori atingerea cu limba augmenteaza durerea. Aftele apar pe gingii, pe partea interioara a obrazului, pe cerul gurii sau pe varful limbii. 
Problema aparitiei aftelor este foarte frecventa la copilasi.
 
Cauzele aparitiei aftelor
Cauzele reale ale ivirii aftelor nu sunt inca pe deplin elucidate. Se banuieste, de pilda, ca situatiile stresante din punct de vedere psihic sau epuizante fizic pot provoce o adevarata eruptie de afte, la fel cum se considera ca o slaba igiena bucala este un posibil factor declansator. Dar acestea sunt ipoteze. Extrem de probabile, dar inca nedemonstrate.
Este evident faptul ca un copil duce la gura tot ce gaseste in jur si ca isi vara in gurita mainile murdare si poate favoriza astfel aparitia aftelor. De asemenea, tetina sau suzeta murdara ar putea avea o contributie in acest proces.
O alta posibila cauza ar fi carenta vitaminica a copilului, mai ales daca acesta tine un regim special ca urmare a unei boli, a unei alergii sau daca absorbtia vitaminelor la nivelul intenstinului este ingreunata.
Este important de stiu insa ca aftele nu sunt contagioase.

Cum se trateaza?
Tocmai pentru ca factorii care declanseaza aparitia aftelor nu sunt suficient de bine cunoscuti, nu exista inca un tratament adaptat problemei.
O igiena orala riguroasa este cel mai bun mijloc de prevenire.
Aftele dispra de la sine, ca urmare a procesului de cicatrizare in 8-10 zile.
Daca aftele sunt numeroase (mai mult de trei) si daca nu apare nicio ameliorare dupa zece zile, consultati pediatrul.
Cateodata, leziunile se pot infecta si va fi necesar un tratament cu antibiotice pentru a face fata infectiei bacteriene.
Badijonarile cu infuzie de musetel pot fi de ajutor, la fel ca si gargara cu bicarbonat de soiu (o lingurita la un pahar cu apa calduta).
De asemenea, exista filmogeluri care se aplica zonal si protejeaza locul de agresiunile externe.

Alimentatia recomandata
Este foarte posibil ca cel mic sa refuze mancarea din cauza durerilor provocate de afte, de aceea trebuie sa apelati la cateva trucuri pentru a reusi, totusi, sa-l faceti sa pape.
  • Oferiti-i alimente lichide (supe, ciorbe, shake-uri de fructe) pe care le poate sorbi cu ajutorul unui pai.
  • Evitati preparatele prea reci sau prea calde, care vor intensifica durerea.
  • Nu-i oferiti alimente acide (rosii, citrice).
  • Ocoliti alimentele sarate. 
  • Nu-i dati celui mic lapte si produse lactate

 tipareste articolul sursa: http://www.ghidul-parintilor.ro/prescolarul/sanatate/tratarea-aftelor.html
data: 18.10.2019