Ghidul-Parintilor.ro
Grupe de varsta  > Prescolarul  > Rujeola - una dintre bolile copilariei


Rujeola - una dintre bolile copilariei

autor: Echipa GP

Rujeola este una dintre bolile infecto-contagioase ale copilariei, cea mai frecventa de altfel din aceasta categorie, fiind determinata de un virus si transmitandu-se usor pe cale respiratorie.

Afectiunea nu este una grava, iar simptomatologia se remite de la sine necesitand doar tratament suportiv. Denumita popular pojar, rujeola este extrem de contagioasa, prin secretiile nazale abundente aparute intr-un moment in care eruptia nu isi face simtita prezenta si copilul pare "racit". Contagiozitatea se mentine si pe perioada aparitiei eruptiei, cam 5-6 zile de la debutul acesteia. Persoana sanatoasa va manifesta primele semne de boala la 10 zile de la contactul infectant.

Debutul bolii

Debutul bolii nu este unul caracteristic; primele 24 ore de evolutie seamana cu o afectiune respiratorie banala. Copilul va prezenta febra, 38-39 grade Celsius, tuse seaca, inrosirea ochilor si lacrimarea acestora, secretii nazale si stare generala modificata. Timp de 2-3 zile aceasta va fi evolutia iar singurul indiciu ca totusi nu este o simpla viroza este reprezentat de existenta a mici pete albe la nivelul mucoasei bucale, comparabile cu niste granule de gris. In zilele urmatoare febra este cea care da de furca parintilor, putand sa ajunga si pana la 40 grade Celsius. In acest punct culminant isi face aparitia eruptia cutanata. Acesta este semnul distinctiv al rujeolei. Eruptia debuteaza la nivelul fetei si coboara catre gat, membre si trunchi. Petele sunt mici, rosiatice, tind sa conflueze si sa formeze pete mai mari, catifelate la atingere. Pe masura ce eruptia se extinde, febra scade in intensitate. Evolutia este catre remisie in 2-3 zile, lasand in urma pete maronii, care se vor deshuama.

Pe parcursul bolii

Ce se poate intampla pe parcursul evolutiei bolii? Complicatiile sunt rare dar parintii trebuie sa fie acizati in depistarea lor. Urmariti atitudinea copilului dumneavostra; este normal sa fie mai molesit, apatic sau mai lipsit de comunicare dar daca apar somnolenta, febra excesiva sau tusea frecventa nu ezitati in a contacta din nou medicul. Exista forme grave de pneumonie sau meningita rujeolica care trebuie tratate intensiv, in spital. Otita medie este o alta complicatie posibila a bolii.

Sfaturi pentru recuperare

Prezenta rujeolei impune izolarea la domiciliu a copilului, insa sub supraveghere medicala. De obicei acesta va indica un tratament suportiv, tintit pe simptomatologie. In unele tari exista indicatia de suplimentare a aportului de vitamina A tocmai pentru a preveni instalarea complicatiilor. Pielea necesita ingrijire in aceasta perioada insemnand ca puteti face baie copilului. Nu aplicati insa creme sau unguente local intrucat acestea nu au niciun efect si incurca foarte mult un diagnostic corect.

Hidratarea este foarte importanta, in primul rand datorita febrei. Incurajati apoi micutii sa consume fructe si legume pentru a spori cantitatea de vitamine. Carnea si lactatele sunt de folos pentru ca substratul proteic asigura o sinteza adecvata de anticorpi. Hraniti copilul cu supa de legume pasate, pilaf, carne pasata, perisoare si peste preparat la aburi. Ii mai puteti da iaurt, banane, mere si morcovi rasi.

Inainte de a reintroduce copilul in colectivitate aveti nevoie de avizul epidemiologic emis de catre medic; acesta va hotari momentul in care il puteti duce la scoala sau la gradinita. De obicei, sunt necesare 7-10 zile de repaus.

Schema nationala de vaccinari cuprinde imunizarea impotriva rujeolei prin vaccinul trivalent (rubeola-rujeola-oreion) administrat la varsta de 1 an si la 7 ani. Astfel de forme de boala sunt din ce in ce mai rare, dar de curand s-au identificat tulpini virale noi care au declansat aparitia mai multor cazuri de boala.

Tineti minte ca pe corp apar multe tipuri de bubite; putine dintre acestea inseamna rujeola, dar este important sa fie evaluate pentru un diagnostic corect. De asemenea ne confruntam cu o multitudine de viroze eruptive care mimeaza fidel aspectul rujeolei. Testele de sange specifice sunt cele care fac diferenta.


tipareste articolul sursa: http://www.ghidul-parintilor.ro/prescolarul/sanatate/rujeola-una-dintre-bolile-copilariei.html
data: 18.01.2020