Ghidul-Parintilor.ro
Grupe de varsta  > Prescolarul  > Face pipi in pat


Face pipi in pat

autor: Echipa GP

Mamicile sunt oricand gata sa impartaseasca sfaturi legate de somnul sau de alimentatia celor mici ori sa faca schimb de experienta atunci cand vine vorba despre gradinita cea mai buna, despre retetele recomandate etc. Dar exista o problema a copilariei pe care toti parintii prefera s-o tina secreta. In termeni medicali, ea se numeste enurezie. Este vorba despre obiceiul constant al copilasului de a-si uda asternuturile.

Intr-adevar, este o chestiune stanjenitoare atat pentru parinti, cat si pentru copii. Parintii se intreaba de ce nu reusesc sa rezolve problema, iar copilasii sufera din pricina izolarii sociale la care-i condamna acest nefericit obicei. Nu pot dormi acasa la prietenii lor, nu pot merge in tabere etc.

Cauzele enureziei
Daca face pipi in pat, trebuie sa stiti, in primul rand, ca nu lenea de a se da jos din pat si a merge la toaleta este de vina. Controlul asupra vezicii urinare este mai scazut pe timpul noptii, si asta se datoreaza unor cauze de ordin biologic si psihologic.
Factorii fiziologici care pot determina enurezia sunt numerosi, incluzand disfunctiile vezicii urinare datorate unei intarzieri de maturizare, infectiile, dezechilibrul hormonal. De asemenea, printre cauzele biologice se indentifica: diabetul, constipatia si mostenirea genetica.
Majoritatea cazurilor apar insa pe un fond de stres, ceea ce nu inseamna traume majore de tipul neglijarii sau abuzarii fizice a copilului. Chiar mici drame de tipul schimbarii domiciliului, un nou dormitor, o scoala sau o invatatoare pot provoca episoade de enurezie. Orice tip de stres, mic sau mare, poate duce la tulburari de somn si la pierderea controlului asupra vezicii urinare.

Statistici linistitoare

Daca aceasta problema va supara si credeti ca numai copilasul dumneavoastra sufera din aceasta pricina, iata cateva statistici linistitoare.

Ce se poate face?

 tipareste articolul sursa: http://www.ghidul-parintilor.ro/prescolarul/psihologie/face-pipi-in-pat.html
data: 24.08.2019