Ghidul-Parintilor.ro
Grupe de varsta  > Prescolarul  > 10 intrebari despre prima zi la gradinita


10 intrebari despre prima zi la gradinita

autor: Echipa GP

Cum ai putea sa il ajuti pe micutul tau sa se adapteze cu viata de elev la gradinita, cum sa reactionezi cat mai bine la intrebarile lui? Noi iti dam cateva sfaturi!
1. Cum sa ii prezinti gradinita? In primul rand prin a-i spune ca aici va gasi copii de varsta sa. Impreuna se vor distra si vor invata lucruri noi. Vorbeste-i si de educatoare: este o persoana care cunoaste bine  si iubeste copiii, dar ca nu este o mama sau o dadaca. Sarcina sa este de a organiza lucrurile in clasa, de a inventa jocuri. Educatoarea ii va cere sa faca desene, colaje ... ca acasa, doar ca aici va descoperi o multime de alte lucruri care ii vor placea cu siguranta si pe care ti le va povesti.

2. Nu este prea mic sa ramana toata ziua la gradinita? Totul depinde de copilul tau. Unii micuti se adapteaza foarte repede si sunt bucurosi sa participe la activitati pana dupa-amiaza, altii mai putin. Trebuie sa recunoastem nu este usor pentru un copil sa traiasca sub presiunea unui grup de dimineata pana dupa-masa.

3. Acasa, nu vrea sa doarma dupa-masa. Trebuie sa il oblig? Suntem toti diferiti in ceea ce priveste somnul. Nu trebuie sa il obligi.

4. Nu intelege ca eu raman acasa cu fratiorul/sora cea mica. Ce sa ii spun? Este momentul in care trebuie sa insisti asupra faptului ca a crescut. Viata acasa cu un bebe nu este foarte interesanta pentru el, are nevoie de o lume a lui. Este mai bine sa mearga la gradinita sa se distreze cu copiii de varsta lui. In acest timp tu vei avea grija de fratiorul/surioara sa la fel cum ai facut cu el acum cativa ani. Iar asta nu inseamna ca nu te gandesti la el sau nu il iubesti la fel ca inainte.

5. Ma implora sa nu il duc la gradinita. Ce atitudine sa adopt? Poate ar trebui sa il mai lasi un an acasa? Se pare ca nu este pregatit pentru gradinita. Discuta cu educatoarea despre asta in fata lui: la varsta ta, alti copii abia asteapta sa mearga la gradinita! Daca aveti posibilitate materiala, mai tineti-l un an acasa.

6. De cand a inceput gradinita, are un somn agitat, are cosmaruri. Are legatura cu gradinita? Ar putea exista o legatura. Gradinita este un stimulant puternic care il starneste si ii provoaca angoase in acelasi timp. Este prima ciocnire a lui cu societatea, prima sa intalnire cu mai multi pitici de varsta sa. Poate copilului nu ii place de educatoare, nu ii place locul in banca, poate este tinta unor batai de joc al unor alti copii ... incercati sa va jucati de-a gradinita acasa, sa puneti in scena ceea ce il preocupa.

7. In fiecare dimineata se agata de mine. As vrea sa evit acest moment dificil. Poate ai putea sa mergeti la gradinita impreuna cu o alta mamica si un copilas. In felul acesta problema despartirii este la gradinita, poate ii va fi rusine sa se agate de tine in fata colegilor. Daca nu poti face asta, nu iti ramane decat sa fii calma si ferma: acum te las, ai o multime de lucruri de facut si eu la fel, ne vedem mai tarziu acasa. Indeparteaza-te fara sa te intorci.

8. As vrea sa ii dau un obiect ce imi apartine. E o idee buna? De ce sa nu ii dai fularul tau? Doar copilul tau ii va cunoaste valoarea simbolica. Un secret dulce intre voi!

9. Spune ca educatoarea nu il place. Cum pot sti daca este adevarat? Daca aveti cea mai mica indoiala nu ezitati sa vorbiti personal cu educatoarea. Dimineata cand asteapta copiii acestea sunt deschise dialogului. Educatoarea te va ajuta sa intelegi ce se intampla.

10. II este greu sa isi faca prieteni. Cum sa il ajut? Intre 2 si 3 ani copiii inca nu stiu cum sa socializeze. Vorbeste cu educatoarea, ea il cunoaste deja destul de bine si iti va putea spune daca are prieteni si care sunt acestia. Ii poti organiza ziua de nastere, asta il va ajuta sa isi faca o multime de priete


tipareste articolul sursa: http://www.ghidul-parintilor.ro/prescolarul/educatie/10-intrebari-despre-prima-zi-la-gradinita.html
data: 11.12.2019