Ghidul-Parintilor.ro
Grupe de varsta  > Prescolarul  > Copilul meu nu mananca. Ce sa fac?


Copilul meu nu mananca. Ce sa fac?

autor: Echipa GP

Lipsa poftei de mancare sau pur si simplu refuzul copilului de a manca genereaza o situatie de stres in orice familie. Si majoritatea parintilor au intampinat cel putin de cateva ori acest gen de probleme. Ce trebuie sa facem? Cum sa procedam cand copilul refuza pur si simplu sa manance? Despre toate acestea vorbim in randurile urmatoare.
In general, copiii refuza sa manance atunci cand nu le este foame. Daca nu simt nevoia sa manance, nu vor manca sub nicio forma. In astfel de situatii, specialistii recomanda sa nu recurgem la santaj sau sa fortam copilul. Aceste lucruri nu fac decat sa-l enerveze pe copil si sa-l ambitioneze si mai mult. Asa ca, stabiliti orele de masa, fara gustari intre, si invitati-l la masa. Daca refuza sa manance, anuntati-l ca urmatoarea masa va fi abia peste cateva ore si ca nu va primi nimic pana atunci. Este posibil ca dupa o astfel de experienta, copilul sa nu mai refuze masa urmatoare.

Sfaturi!

Lasa-ti copilul sa manance atat cat doreste el si in ritmul lui. Nu-l grabi si nu-i face observatii la masa. Servitul mesei trebuie sa aibe loc in liniste si sa fie o placere.

Ofera-i mancarurile care ii plac dar fara sa-i prepari meniuri speciale. Pune-i sa manance aceleasi preparate ca si restul familiei fara sa-i oferi alternative.

Nu-ti mitui copilul cu desertul doar pentru a manca. Copilul trebuie sa manance cu bucurie, doar daca vrea si daca simte nevoia, fara sa primeasca ceva in schimb.

Asezati-va impreuna la masa. Obisnuiti sa serviti cina impreuna si week-end-urile sa mancati in familie, aceleasi preparate.

Evita sa-i dai copilului apa sau suc inainte de masa. Acestea ii vor taia pofta de mancare si sigur veti primi un refuz din partea lui in timpul mesei.

Evita gustarile inainte sau intre mese. Acestea taie pofta de mancare iar copilul trebuie sa stie ca sunt trei mese principale pe zi.

Ai rabdare. Chiar daca nazurile si refuzul nu lipsesc, nu-ti forta copilul si nici nu-l jigni. Incearca mai bine, sa-i consumi energia inainte de fiecare masa si vei vedea ca va manca cu pofta!tipareste articolul sursa: http://www.ghidul-parintilor.ro/prescolarul/alimentatie/copilul-meu-nu-mananca-ce-sa-fac.html
data: 12.12.2019