Ghidul-Parintilor.ro
Grupe de varsta  > Adolescentul  > Maturitatea sexuala


Maturitatea sexuala

autor: Dr. Marian Ciobanu

Capacitatea de a controla emoţiile specifice vârstei şi de a le exprima într-un mod acceptabil necesită timp, dezvoltare fizică, afectivă, intelectuală, socială şi emoţională.
La început, părerea adolescentului despre sexualitate este deformată, nerealistă, cu multe informaţii greşite. Tinerii iau drept real ceea ce văd în mass-media şi sunt puternic influenţaţi de aceste modele. Sexul este prezentat ca fiind actul suprem de plăcere şi realizare, în jurul căruia oscilează totul, dar fără a avea în vedere vreo responsabilitate, cum ar fi controlul sarcinii, sau transmiterea de boli venerice, inclusiv SIDA.


În mod eronat, mulţi adolescenţi cred că, dacă se simt maturi, trebuie să aibă activitate sexuală sau că, dacă au deja un partener stabil, sexul este obligatoriu, ca o etapă firească, şi că sexul şi dragostea sunt unul şi acelasi lucru.

Maturitatea adolescentei şi a adultului tânăr se manifestă şi prin alte semne de comportare, în afara sexualităţii. Creşte capacitatea de a asuma responsabilităţi, de a iubi, de a aştepta, pentru a avea satisfacţie emoţională, de a lua în calcul viitorul şi de a-şi controla impulsurile agresive şi ostile.

Baiatul si fata matura

Băiatul maturizat emoţional devine capabil să stabilească o legătură de dragoste adevărată cu prietena sa. Sedus de feminitatea ei, îi va putea ierta cicăleala maternă şi îi va accepta sentimentele şi neliniştea, fără a se înfuria. El va începe să înţeleagă profunzimea şi oscilaţiile emoţiilor prietenei sale. Fata matură oscilează între interesul intens faţă de sine însăşi şi faţă de iubit. Ea are nevoie ca cei din jur să înţeleagă că stările ei de dispoziţie sunt legate de fluxul sexual şi de ciclul menstrual. Evită activitatea sexuală totală, la începutul şi mijlocul adolescenţei, pentru a putea atinge o maturitate sexuală completă. Ca fată, ai nevoie de condiţionare şi pregătire  pentru actul sexual cu cel pe care îl iubeşti. Dacă întreţii o activitate sexuală ocazională cu un băiat pe care nu-l iubeşti, rişti să nu găseşti împlinire şi să nu ai satisfacţii depline. Pentru a atinge o mulţumire completă în cadrul unei relaţii, ai nevoie de o legătură îndelungată, bazată pe dragoste şi încredere, înainte de a te dărui fizic cuiva.


tipareste articolul sursa: http://www.ghidul-parintilor.ro/adolescentul/sexualitate/maturitatea-sexuala.html
data: 20.10.2019