Ghidul-Parintilor.ro
Grupe de varsta  > Adolescentul  > Lectia de sex


Lectia de sex

autor: Echipa GP

Sa fii parinte de adolescent in ziua de astazi pare o sarcina din ce in ce mai dificila. Tentatiile sunt tot mai multe si mai accesibile, educatia in scoli nu se mai face corect, influenta grupului pare ca devine tot mai importanta, mass-media are o contributie majora in promovarea non-valorilor si viciilor. Intr-o astfel de situatie cum poti sa sustii tu o discutie despre viata sexuala cu un tanar care adeseori pare sa stie mai multe chiar decat tine?
   
Confuzia informationala

Cuvantul de ordine aici este "pare". Desi tinerii au acum mult mai usor acces la informatii iar curiozitatea specifica varstei ii indeamna sa caute tot mai mult si mai devreme, si datorita afluxului de imagini si promo-uri cu tenta sexuala, daca vei incepe discutia vei constata cu surpriza ca de fapt copilul tau vorbeste "din reviste". Iar acestea nu pot sa tina locul unei discutii serioase si deschise cu tine. Dimporiva, cel mai potrivit ar fi sa-i recomanzi chiar tu lecturile care crezi ca l-ar putea ajuta sa inteleaga mai bine anumite aspecte. Astfel, vei avea siguranta ca informatiile primite sunt corecte si cu adevarat folositoare pentru ca adolescentul tau sa devina un adult responsabil si evident cu o viata sexuala si de cuplu reusita.

Initiaza discutia

Daca pana acum rolul parintilor era acela de a distruge anumite tabu-uri si de a dezvalui tainele sexului, acum a devenit si mai dificil: corectarea unei perceptii gresite, a unor informatii eronate si a unei directii adeseori periculoase. Desi poate nu ai crede asta, copiii sunt interesati sa afle opiniile parintilor in legatura cu acest subiect, insa de multe ori tocmai parintii sunt cei care au dificultati in a initia o astfel de discutie.

Ca parinte trebuie sa intelegi ca aceasta curiozitate sexuala apare inca din primii ani de viata si este cat se poate de normala. Tocmai acesta este motivul pentru care tu trebuie sa-l ghidezi pe copilul tau si sa-i inlesnesti o cunoastere corecta. Mitul cu barza care aduce copiii este mult depasit iar psihologii explica faptul ca o astfel de minciuna, desi aparent nevinovata, nu este deloc utila sau recomandata. Raspunde-i mai bine de la bun inceput cum ca el a aparut din iubirea lui mami cu tati, fara a intra evident in amanunte mult prea "tehnice" la o varsta prea mica. Copilul trebuie sa inteleaga si diferentele sexuale, pe care le observa si sa-si defineasca identitatea sexuala.

Interdictii vs Explicatii

Degeaba ii vei interzice tu copilului sa se uite la filme erotice sau la secventele cu incarcatura sexuala. Adeseori se intampla sa scape supravegherii, iar acest gen de materiale se gasesc acum oriunde, incepand cu internetul unde nu sunt cu adevarat securizate fata de minori, pana la magazine de inchiriat, reviste etc. Tocmai acesta este motivul pentru care insistam asupra importantei acestei discutii parinte-copil. Nu exista reguli fixe sau un ghid al acestei discutii. Tu trebuie sa iti cunosti cel mai bine copilul. Incepe prin a-i explica lucruri simple, asculta-i fiecare raspuns si clarifica-i orice nelamurire. Dupa un anumit punct discutia va decurge in mod firesc. Ai grija sa nu prezinti viata sexuala ca pe ceva negativ, acest lucru ar putea marca un copil si ii va crea anxietate. Inglobeaza intotdeauna sexul in cadrul unei relatii cu tot ceea ce implica ea, pentru ca tanarul sa constientizeze de la bun inceput ca aceasta nu este o simpla activitate de weekend sau un hobby. Succes!

tipareste articolul sursa: http://www.ghidul-parintilor.ro/adolescentul/sexualitate/lectia-de-sex.html
data: 28.02.2020