Ghidul-Parintilor.ro
Grupe de varsta  > Adolescentul  > Probleme alimentare in adolescenta


Probleme alimentare in adolescenta

autor: Echipa GP

In zilele noastre mentinerea unui regim sanatos de viata bazat pe alimente naturale poate parea o misiune imposibila sau foarte greu de realizat. Adolescentul din ziua de azi, aflat intr-o continua miscare, impins de dorinta de afirmare si curiozitate deopotriva, nu are nici macar timpul necesar pentru a se gandi la ceea ce mananca decat dupa ce se trece de o anumita bariera. Scopul nu mai este atingerea unei alimentatii sanatoase ci atingerea unei alimentatii cat mai rapide cu putina.

Dar nu este nicio problema, ca solutie a timpului scurt pe care il avem a venit fast-food-ul. Foarte multi adolescenti prefera mancarea de la fast food-uri in favoarea pachetelului spre exemplu. Si chiar daca stim cu totii ca acest tip de mancare este nociv asta nu ne opreste din a-l consuma. Dezechilibrul digestiv este una dintre cele mai probabile afectiuni cauzate de o alimentatie necorespunzatoare. Iar dezechilibrul digestiv poate cauza unul dintre cei mai mari inamici ai adolescentului: acneea. Acneea aparuta brusc poate fi un semn de dezechilibru digestiv.

O alta amenintare a vietii sanatoase este imaginea ideala a adolescentului. Facandu-se abstractie de particularitatile personale, multi decid ca a venit timpul sa tina un regim strict de slabire. Sau de informetare, dupa caz. In orice caz, fie ca acest regim este bazat pe pastile, plasturi, substante farmaceutice sau simple, pentru infometare un lucru este cert: efectele secundare produse sunt cu mult mai grave decat scopul cautat. La o varsta in care individul este inca in crestere o alimentatie deficitara va afecta dezvoltarea psihica si fizica a acestuia deopotriva. De multe ori, din pacate, cei care aleg sa tina astfel de diete nici macar nu au nevoie de ele.  Astfel apar cazurile de anoxerie sau subnutritie la adolescenti.

Daca fetele tin diete de slabire, baietii doresc sa castige in greutate, dar nu oricum ci prin masa musculara. Folosirea creatinei si a altor suplimente asemanatoare si o dieta speciala cu scopul dezvoltarii masei musculare este doar o parte din viata multor tineri. Din pacate, efectele secundare nu lipsesc nici aici. Beneficiul adus este o dezvoltare fizica rapida, intarirea sistemului imunitar si in cele din urma faptul ca frecventeaza sala de forta de cel putin cateva ori pe saptamana este considerat tot un sport cu efecte pozitive. Din pacate, practicarea acestui sport grabeste procesul de osificare a caritilajelor de crestere, stopand dezvoltarea in inaltime si nu numai. Efectele negative grave apar atunci cand se folosesc suplimentele farmaceutice destinate unei dezvoltari accelerate. Acestea afecteaza psihicul si fizicul deopotriva, riscand sa aduca schimbari de personalitate permanente (agresivitate crescuta, agitatie, furie etc). Practicarea "body-builindului" implica totusi o dieta stricta, bazata pe 4-6 mese pe zi bogate in vitamine si minerale. Deci, daca este posibila evitarea suplimentelor speciale se poate ajunge la un mod de viata natural si sanatos.

Desigur, sa ii ceri unui adolescent sa isi formeze o alimentatie naturala este ca si cum ai incerca sa inveti un leu sa pasca, dar este bine de evitat, daca se poate chiar de eliminat, mancarea fast - food si dietele extremiste pe care unii le adopta. Mesele cat mai diversificate, fructele proaspete si consumul moderat de dulciuri este de regula indeajuns pentru a asigura o alimentatie cat mai apropiata de cea ideala si de a facilita dezvoltarea armonioasa.


tipareste articolul sursa: http://www.ghidul-parintilor.ro/adolescentul/alimentatie/probleme-alimentare-in-adolescenta.html
data: 18.10.2019