Cont personal

Jocurile video - utile sau daunatoare?

autor: Echipa GP

 
Similare
Bulimia nervoasa este o afectiune psihiatrica caracterizata de episoade recurente de ingestie...
 
Poate ca acum 20 ani era mult mai greu sa gasim o jucarie care sa stimuleze creativitatea...
 
Pe vremuri oamenii isi pierdeau dintii de tineri, dantura se ingalbenea si se inegrea si...
 
Soneria insista cu zbarnaitul strident. Tresar. Arunc privirea spre geam -  bezna....
 
Computerele, jocurile video si internetul sunt, fie ca vrem, fie ca nu vrem, parte din viata...
 
Taguri: video  jocuri  utile  daunatoare  copil 
La concurenta cu jocurile pe calculator, exista jocurile video (Wii, Xbox, PlayStation, Gameboy, DS) care pot captiva, la randul lor, copilasii. Dar sunt acestea utile pentru cei mici sau trebuie utilizate cu precautie? Pot ajuta la dezvoltarea copilului sau, dimpotriva, lumea virtuala in care se desfasoara intamplarile reduce contactul cu realitatea si impiedica o dezvoltare corespunzatoare?

Sa trecem in revista care sunt punctele forte si dezavantajele jocurilor video, pentru ca, informati, sa puteti decide singuri.  

Argumente pro
Atunci cand se joaca pe calculator, copilul invata sa utilizeze mouse-ul, sa deplaseze cursorul pe ecran, sa descopere principiile de baza ale utilizarii computerului. In functie de joc, cel mic poate invata notiunile de cauza si efect (dand clic pe mouse, produce o actiune pe monitor). Anumite jocuri permit descoperirea unor lucruri de baza despre culori, forme, marimi. In concluzie, acestea necesita atentie si o buna observatie. Acest tip de joc este interactiv, pentru ca jocul reactioneaza la actiunile copilului (ii indica, de exemplu, daca a descoperit cea mai mare floare albastra de pe ecran). Astfel, computerul poate deveni un instrument de joaca si de invatare. 
In schimb, jocurile video utilizeaza un joystick pe care copilul trebuie sa invete sa-l controleze. Aceasta maneta necesita o activitate bilaterala, adica realizarea unor activitati variate cu ambele maini, ceea ce dezvolta coordonarea. Manevrarea manetei este mai complexa decat folosirea mouse-ului. Majoritatea jocurilor video stimuleaza concentrarea, memoria, recunoasterea viuzala a personajelor si a obiectelor, rapiditatea, construirea unei gandiri logice si o buna coordonare mana-ochi.  
Rabdarea copilului este pusa la incercare, de vreme ce probele sunt grele si este destul de facil sa piarda la inceput (pana se obisnuieste cu jocul respectiv). De asemenea, copilasul trebuie sa repete frecvent primul nivel si sa treaca inca o data probele acestuia.
De altfel, acest tip de jocuri poate favoriza schimburile de opinii, sugestii si trucuri cu alti copii pasionati de aceasta distractie.

Argumente contra

  • Nu exista norme clare care sa departajeze calitatea jocurilor video. De aceea, este important sa va informati inainte de cumparare sau sa le testati. Trebuie sa verificati in ce consta jocul, ce anume presupune traversarea nivelelor, daca dificultatea sa este adaptata varstei, cat timp dureaza o partida, daca jocul este violent etc.
  • Petrecerea unui timp indelungat in fata unui ecran este o activitate pasiva, iar copiii trebuie sa se miste, sa faca sport, sa citeasca, sa se joace cu alti copii, sa comunice cu ei etc.
  • Majoritatea jocurilor video nu sunt adaptate pentru nevoile si capacitatile etapelor de varsta. Pentru copiii mici, este mai bine ca parintii sa utilizeze jocurile simple de pe computer si sa ajute copilul in rezolvarea probelor.
  • Imaginile violente prezente in astfel de jocuri pot crea angoase copilasilor, pentru ca acestia nu sunt inca pregatiti sa faca diferenta dintre fictiune si realitate.
  • Unii copilasi de varsta scoalara pot dezvolta o dependenta fata de jocurile video si se indeparteaza de activitatile normale si sanatoase pentru varsta lor.


Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro