Cont personal

Descopera hobby-ul copilului tau

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Taguri: psihologie  jocuri  parinti  copilul  hobby 
Hobby-ul este acea activitate pe care o realizam cu drag, pentru care am renunta la alte placeri, in care am investi mult timp si bani, care ne provoaca o multumire si o satisfactie deosebita.

Copilul mic se dedica doar pentru perioade scurte cu pasiune unei anumite activitati. Atractia pentru o jucarie sau pentru o activitate (urcatul pe tobogan, jocul cu mingea, adunatul betelor, frunzelor, etc.) nu dureaza decat cateva zile, maximum saptamani. Dupa aceea, copilul se orienteaza asupra unui alt joc. Aceasta fluctuatie a intereselor este fireasca si utila pentru dezvoltarea psihica armonioasa a copilului.

Intre 1,5 si 3-4 ani, copilul este pasionat de jocul cu nisip, apa, construieste si darama, se murdareste. E important sa invete ca poate distruge ce a construit el sau altii, ca poate "face si desface", ca are putere asupra lucrurilor. Daca acest preambul nu este trait liber de catre copil, interesul sau normal pentru ceea ce iese din propriile maini sau pentru activitatile sportive ar putea ceda locul compulsiei pentru ordine si curatenie - ce semnifica un blocaj pe calea devenirii personale. 

Dupa varsta de 3 ani, veti observa cum copilul devine mai pasionat de o anumita activitate (fotografie, pictat, constructii din lego, dans, fotbal, etc.) De regula, el alege ceea ce a vazut la persoanele semnificative din jurul sau. Iata de ce este foarte important modelul personal pe care il oferiti copilului. S-a demonstrat ca fii si fiicele parintilor care au hobby-uri prezinta, la randul lor, o mai puternica inclinatie spre a avea un hobby.

Daca nu ati observat inca prezenta unui hobby la copilul dumneavoastra, nu va ingrijorati. Incercati sa-i oferiti posibilitati din cele mai variate (arte, sport, bricolaj) din care el sa isi poata alege. De asemenea, a avea un hobby nu este similar cu a avea si talent in domeniul respectiv. Un copil pasionat de muzica, insa netalentat, poate deveni un fin meloman.

Sunt parinti care incearca sa traiasca prin intermediul copilului lor acele emotii si realizari de care nu au avut parte in copilarie si tinerete sau sa-si indrume copilul pe acelasi drum urmat de ei. De exemplu, o mama care si-a dorit intotdeauna sa fie o mare balerina isi va duce fetita la balet sau un tata care se visa fotbalist de renume, isi va da fiul, de mic, la fotbal. Acestea sunt atitudini gresite. Fiecare individ are drumul sau in viata. Daca adultii incearca sa impuna copiilor propriile pasiuni, poate ca acestia au talent si vor avea succes in domeniul respectiv. Insa, in niciun caz nu vor fi fericiti cu drumul ales.

Cateva idei ce va vor ajuta sa descoperiti hobby-ul copilului dumneavoastra:

  • fiti alaturi de copilul dumneavoastra si observati spre ce activitati isi indreapta atentia;
  • oferiti-i posibilitati cat mai diverse de petrecere a timpului liber si discutati apoi despre ce a simtit pe parcursul fiecareia;
  • pe cat posibil, sustineti-l din punct de vedere material;
  • sustineti-l intotdeauna din punct de vedere psihologic;
  • ajutati-l cu sfaturi de cate ori va cere;
  • nu uitati ca un hobby este doar un hobby, nu trebuie sa obtina performanta;
  • fiti pregatit pentru schimbarea interesului sau, nu il obligati sa mentina un anumit drum;
  • lasati-l sa persevereze intr-un hobby, chiar daca acesta vi se pare neinsemnat; ar putea deveni o cariera.

    


Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro