Cont personal

De ce nu e bun televizorul

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Taguri: televizor  copii  violenta  parinti  obezitate 
Lenenirea in fata ecranului televizorului este una dintre cele mai frecvente distractii ale celor mici, uneori in detrimentul altor activitati, mai educative si mai sanatoase: sportul, joaca in aer liber, iesirile cu prietenii, lectura etc.
Dupa cum s-a spus, nu o data, televizorul nu reprezinta cel mai nimerit companion al copiilor si al adolescentilor si nu se bucura deloc - pe drept cuvant - de o reputatie prea buna in randul parintilor.
Haideti sa trecem in revista cateva dintre "defectele" sale.

Violenta continutului unor emisiuni
De-a lungul ultimelor doua decenii, studiile au aratat influenta pe care continutul violent al unor emisiuni le are asupra copiilor si adolescentilor, indicand trei posibile reactii ale acestora in fata violentei care se perinda pe ecrane.

Cresterea anxietatii
Copiii, si in special fetele, sunt mai expusi acestei influente negative, care are ca efect generarea unui comportament temator si anxios in raport cu ceilalti si mediul social in care traiesc.

Aparitia unui comportament agresiv
Acest lucru este in mod deosebit valabil pentru copii de varsta mica, mai susceptibili de a afisa o atitudine agresiva dupa vizionarea unui film violent. De asemenea, parintii trebuie sa cenzureze vizionarea jurnalelor de stiri in care apar adesea detalii cu caracter violent, Pentru ca cei mici par a fi mai sensibili la acest tip de violenta concreta, reala. Cu cat copilul creste, cu atat teama fata de evenimentele reale descrise in buletinele de stiri creste, pentru ca adolescentul poate face distinctia intre o violenta reala si una fictiva (din filme).

Cresterea nivelului de toleranta la violenta
Unele desene animate prezinta explicit scene extrem de violente si folosesc un limbaj agresiv. Violenta astfel prezentata, sub o fateta comica, pare indepartata si lipsita de concretete, mai ales ca efectele sale reale sunt rareori expuse in cadrul filmelor animate.

Efectele asupra dezvoltarii
Televizorul poate dauna procesului de invatare si performantelor scolare. Timpul liber al copiilor, mai ales de varste mici, trebuie consacrat jocului, lecturii, explorarii naturii, antrenamentelor sportive etc. Cand toate acestea sunt inlocuite de televizor, se instaleaza o adevarata dependenta. Se pare ca, atunci cand aprind televizorul, micii telespectatori se simt relaxati, efectul de buna-dispozitie disparand imediat ce ecranul se stinge.
In plus, televizorul incurajeaza un stil de viata sedentar, ceea ce contribuie la instalarea obezitatii infantile. Mai mult, vizionarea reclamelor la produse alimentare nesanatoase (fast-food, dulciuri) influenteaza comportamentul alimentar al copiilor si cei mici incep sa aprecieze preparatele cele mai putin nutritive si mai calorice.

Continutul sexual
Copiii sunt bombardati cu mesaje si imagini cu carecter sexual atat prin intermediul televizorului, cat si al revistelor, filmelor, internetului. Televizorul poate fi un mijloc util de a-i educa pe cei mici si a-i responsabiliza cu privire la riscurile unui comportament sexual riscant, dar rareori se intampla astfel. In schimb, din ratiuni comerciale, se prefera emisiunile cu aluzii sau referinte sexuale directe, glumele licentioase si filmele pentru adulti.


Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro