Cont personal

Copilul tau isi dezvolta creativitatea?

autor: Gabriela Dumitriu

 
Similare
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
Pe vremuri oamenii isi pierdeau dintii de tineri, dantura se ingalbenea si se inegrea si...
 
Computerele, jocurile video si internetul sunt, fie ca vrem, fie ca nu vrem, parte din viata...
 
Astazi, cand in toate casele exista un computer conectat la internet, accesul la materiale...
 
Pentru a avea o dezvoltare sanatoasa copii au nevoie de o alimentatie corecta. In afara celor...
 
Taguri: copilul    copilului  intermediul  manifesta  creativitatea 
In procesul complex al evolutiei si formarii personalitatii copilului, creativitatea ocupa un rol esential.
In perioada prescolara, imaginatia copilului incepe sa se antreneze in diverse activitati creatoare prin intermediul carora copilul isi manifesta pentru prima data aptitudinile.


Sunt abordate domenii precum: muzica, desenul, pictura, colajul, modelajul. Incepand cu varsta de 3-4 ani are loc o dezvoltare a trebuintei de expresie crestiva, cu alte cuvinte, copilul incepe sa se exprime prin intermediul creatiilor sale. In literatura de specialitate, aceasta trebuinta este in stransa legatura cu dezvoltarea sinelui, iar prin creatie copilul isi exprima tendintele afective, opozitia, conflictele si pozitia din cadrul familiei.

Desen, pictura si modelaj

In mod deosebit, dupa varsta de 4 ani, copilul manifesta un interes sporit fata de creatie prin intermediul desenului, picturii, modelajului. Ii place culoarea, amestecul de culori si liniile largi, cu toate ca are inca dificultati legate de dimensionarea desenului, incadrarea sa in pagina, miscarile mainii, indemanare. Putem observa, de asemenea, o intreaga evolutie a culorilor: la 3 ani, copilul foloseste, in general, o singura culoare, si nu este interesat de detalii si ornamente. La 4 ani, desenul devine mai generos in coloratie si originalitate, capata caracteristici ale intentiei estetice, iar dupa 5 ani dispar, in mare masura suplimentele decorative.
   
Creatiile copilului au un deosebit rol proiectiv, fiind folosite din acest motiv in psihodiagnoza infantila.
   
Creatiile de tip artizanal si colaj sunt, de asemenea, in topul preferintelor copilului, oferindu-i ocazia de a-si manifesta functiile creatoare prin intermediul dominarii insusirilor particulare ale materialelor, prin intermediul carora copilul isi insuseste tehnici rudimentare de creatie artistica. El invata cu ajutorul imaginatiei sa dea un sens de intreg unor elemente disparate.

Creativitatea verbala
   
In egala masura se dezvolta creativitatea verbala, odata cu dezvoltarea vocabularului activ. Ea se manifesta in povestirea expresiva, in teatrul de papusi, construirea povestilor sau relatarea unor intamplari imaginate de copil. Realitatea se imbina cu fantezia, si nu de putine ori copilul animeaza personaje fantastice, cu care interactioneaza imaginar.
   
Un alt domeniu in care creativitatea se manifesta in cursul varstei de 5 ani este cel al expresiilor ritmice, materializate in dans si muzica. Prin cantec, copilul isi evidentiaza atat auzul muzical, cat si vocea, care deocamdata este slab formata, dar educabila.
   
Exista, de asemenea, o serie de factori favorizanti dezvoltarii creativitatii. In primul rand este vorba de factorii structurali, ereditari, precum flexibilitatea, fluenta, expresivitatea, calitatile analizatorilor, tipul temperamental. Factorii de ambianta psihosociala si climat educational sunt de asemena importanti in afirmarea creativitatii copilului. Atmosfera in care copilul isi desfasoara activitatea poate favoriza sau inhiba procesul creativ. Un climat relaxat, care permite exprimarea propriei personalitati si originalitatea, duce la un proces creativ liber in manifestare, pe cand, la polul opus, un climat rigid, conservator, care inhiba exprimarea libera, sugruma creativitatea si blocheaza energia creatoare a copilului in sabloane.
   
Este bine sa creem o atmosfera stimulativa, sa incurajam originalitatea si creatia sub toate formele sale, mai ales prin intermediul jocului, oferind copilului ocazia de expresie libera. In plan secund, activitatea de natura ludica, prin limitele sale laxe, permisive, placute pentru copil, favorizeaza exprimarea intregului potential creativ si imaginativ. In joc, copilul poate aborda diverse roluri, poate crea personaje si interactiona in maniere noi, inedite, experimentandu-si limitele si capacitatile creatoare.
O buna dezvoltare a creativitatii favorizeaza in egala masura formarea capacitatii de adaptare si integrare sociala, relationala.
Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro