Cont personal

Trebuie sa poarte aparat dentar?

autor: Echipa GP

 
Similare
Bulimia nervoasa este o afectiune psihiatrica caracterizata de episoade recurente de ingestie...
 
Poate ca acum 20 ani era mult mai greu sa gasim o jucarie care sa stimuleze creativitatea...
 
Pe vremuri oamenii isi pierdeau dintii de tineri, dantura se ingalbenea si se inegrea si...
 
Soneria insista cu zbarnaitul strident. Tresar. Arunc privirea spre geam -  bezna....
 
Computerele, jocurile video si internetul sunt, fie ca vrem, fie ca nu vrem, parte din viata...
 
Taguri: aparat  dentar  dinti  copil  stomatolog 
In cazul in care exista motive de ingrijorare vizibile sau atunci cand sunteti constienta ca exista motive intemeiate pentru a verifica cresterea sanatoasa si corecta a dintilor copilului, este bine sa actionati destul de devreme pentru indreptarea problemei. Recomandat este sa va duceti copilul un consult de specialitate in jurul varstei de 8-9 ani si sa aflati daca aparatul dentar este util sau nu si va edificati asupra pasilor de urmat in continuare.

Vizita la ortodont

Cateodata, problema nu este vizibila cu ochiul liber, mai ales daca ea afecteaza partile maxilarului si nu dintii din fata. O consultatie anuala la dentist nu este suficienta pentru a descoperi eventualele anomalii care recomanda purtarea unui aparat de indreptare. Si totusi, este foarte important sa observati problema din timp si sa interveniti printr-o tratare precoce a afectiunii, lucru care asigura obtinerea unor rezultate rapide si impiedica agravarea situatiei. De aceea, este esential sa mergeti la cabinetul unui chirurg dentist sau al unui ortodont, singurii care pot identifica si diagnostica nevoia de a purta un aparat dentar. Conditiile in care luati o astfel de decizie trebuie sa depinda de constatarea unei probleme dentare sau de existenta unor factori de risc in trecutul copilului: si-a supt mult timp degetul, a utilizat vreme indelungata suzeta ori sufera sau a suferit de unele tulburari ORL (alergii, sforait).

Cand este recomandata consultatia?

Nu toate defectele dentare necesita o corectie rapida, in jurul varstei de 8-9 ani. In cele mai multe cazuri este necesar sa se astepte pana cand copilul implineste 10-12 ani pentru a incepe tratamentul de rectificare a alinierii dentare cu ajutorul aparatului. 
La prima consultatie, ortodontistul va va indica momentul in care ar trebui sa reveniti la cabinet pentru a incepe tratamentul.
Este important sa cunoasteti ca aparatul, in afara unor beneficii estetice, prezinta avantajul de a evita unele probleme de pronuntie si de a ocoli afectiunile de tipul uzurii dintilor, aparitia durerilor etc. 

De la 6 luni la 3 ani de tratament

Daca specialistul ajunge la concluzia ca aparatul dentar este solutia potrivita, nu uitati ca dumneavoastra va trebui sa va convingeti copilul sa-l poarte. 
Trebuie sa tineti cont de varsta si de sensibilitatea micului pacient, de capacitatea sa de a suporta privirea critica a celorlalti copii si puterea de a se adapta la purtarea zilnica. 
Vorbiti-i sincer, argumentand necesitatea aparatului si spuneti-i ca este vorba despre o solutie pe termen scurt pentru a avea un zambet frumos pentru totdeauna.
De asemenea, trebuie sa aveti grija sa respecte regulile de igiena necesare (periajul dintilor de trei ori pe zi, intretinerea aparatului) pentru a evita complicatiile de tip inflamatoriu la nivelul gingiilor.
Dupa realizarea mulajului si a radiografiilor, medicul va poate propune un aparat fix sau mobil, care exercita o presiune asupra dintilor pentru a obtine alinierea sau curbura ideala. Durata purtarii acestuia este variabila, putand fi limitata la sase luni sau putand cuprinde o perioada de doi sau trei ani (in cazul unui tratament realizat la timp).

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro