Cont personal

Teama la copii

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Taguri: teama  copilul  copii  parinti  intuneric 
Chiar daca este inalt si puternic ca si un bradut, copilul vostru poate fi invadat de sentimente de "oameni adulti". Intr-adevar, copiii, in anumite momente ale vietii lor, trebuie sa faca fata marilor lor temeri. Se intampla adesea sa nu aiba toate mijloacele necesare ca sa le infrunte sau ca sa le exprime. Au nevoie de voi, parintii, ca sa ii ajutati sa isi confrunte aceste temeri. In general, anxietatea la copil este normala. 

Este o reactie sanatoasa in fata unui pericol. Simptomele sunt adesea aceleasi ca si la adult: schimbarea comportamentului, probleme de somn, ritm cardiac ridicat. Numai ca, micutul nu reactioneaza ca si un adult si reactia sa depinde si de stadiul sau de dezvoltare. Aveti nevoie de timp ca sa intelegeti ce se intampla in viata sa inainte de a inlatura sursa anxietatii. 

Teama separarii. 

Toti copiii trec prin etape normale de dezvoltare, in care teama este prezenta. Prima incepe inspre varsta de 8 luni. Bebelusul vostru incepe sa reactioneze datorita absentei voastre si datorita plecarilor voastre, mai mult sau mai putin puternic. Este o etapa importanta in dezvoltarea sa. Bebe incepe sa isi dea seama ca este o persoana distincta de parintii sai  si ca acestia mai pot "disparea" din cand in cand. Trebuie sa il ajutati pe bebe sa faca fata acestei noi realitati. Atunci cand trebuie sa plecati, faceti-va timp sa va luati la revedere pe un ton linistitor. Copilul va intelege cu timpul ca mama si tata se intorc intotdeauna, ca exista chiar daca nu ii vede. Un joc foarte util in acesta perioada este jocul "cucu". Acoperindu-i fata, va puteti juca "cucu", va putei distra, ascunzandu-va si in locul vostru ii puteti da o jucarie. Aceasta perioada se poate intinde pe mai multi ani, timp in care copilul va trai in reprize aceasta teama de separare. 

Cosmarul si teama. Inspre varsta de 3 sau 4 ani, copilul incepe sa aiba cosmaruri si sa manifeste unele temeri pe care parintii le pot considera irationale. Micii voastre comori ii este frica de umbrele din camera sa, de monstrul de sub pat sau din dulapul de haine. Se si trezeste in mijlocul noptii cuprins de panica din cauza unui vis infricosator. Teama, pentru copil este foarte reala. Trebuie deci sa evitati sa o minimalizati sau sa considerati ca nu este reala. Incercati sa va ascultati copilul si sa il linistiti. Uitati-va cu el sub pat, sau puneti langa pat o jucarie despre care spuneti-i ca alunga visele urate. Puteti sa lasati si lumina aprinsa in camera sa.  Astfel il veti incuraja sa se manifeste si intariti legaturile de incredere dintre voi. 

Alte cauze care pot provoca teama.
La orice varsta, copilul vostru poate suferi din cauza temerilor. Somnul ii este perturbat, comportamentul i se schimba - devine mai agresiv, mai agitat, este trist. Este foarte greu sa stabilim uneori cauza acestor nelinisti (conflicte familiale, deces). Uneori trebuie sa investigati foarte bine pentru a-l intelege si pentru a-l putea ajuta. Vorbiti-i foarte mult. Puneti-i intrebari si ajutati-l sa isi exprime cat mai bine in cuvinte emotiile. Mai ales, acultati-l fara sa incercati sa gasiti solutii. O mutare recenta, schimbarea scolii, un meci decisiv sau un examen pot constitui sursa starii lui de neliniste. Copilul poate fi perturbat si din cauza stirilor pe care le vede la televizor sau chiar poate resimti stresul vostru si nelinistile voastre. 

Consultati un medic daca:
  • Teama va impiedica copilul sa isi faca prieteni;
  • Teama ii perturba somnul;
  • Teama devine o scuza ca sa nu mearga la scoala;
  • Teama duce la un comportament compulsiv;
  • Teama dauneaza activitatilor familiale;
  • Foarte important este sa nu va invinovatiti si sa gasiti cat mai repede solutii. 

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro