Cont personal

Orele de somn ale prescolarilor

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Taguri: somn  copil  prescolar  parinti  doarme 
Nou-nascutul are nevoie de 16-18 ore de somn pe zi. Pe masura ce creste, nevoia de somn se reduce in favoarea activitatii. La varsta prescolara, copilul necesita 12-13 ore de somn zilnic (10 pe timpul noptii si 2-3 ore la pranz). In unele perioade - cand este obosit, bolnav, dupa o calatorie lunga sau o stimulare intensa, copilul poate dormi mai mult.

Somnul faciliteaza cresterea organismului, dezvoltarea cognitiva si emotionala, gasirea de solutii la problemele zilnice. Privarea indelungata de somn poate duce la tulburari de dezvoltare, iritabilitate, anxietate, nesiguranta. Somnul intre orele 22-24 este cel mai benefic pentru organism. Visul este, de asemenea, un element important, care, prin mesajele sale despre lumea interioara proprie fiecaruia dintre noi poate ajuta copilul sa depaseasca momente dificile. El nu trebuie ignorat, ci discutat cu copilul, apoi desenat, pictat, modelat.

Cu toate acestea, de multe ori, copiii prelungesc momentul culcarii, gasind fel de fel de motive pentru a intarzia in preajma parintilor. Acest fenomen se manifesta in general de la varsta de 3 ani, cand copilul devine curios de ce se petrece intre parinti in lipsa lui si incearca sa-i controleze, zabovind cat mai mult pe langa parintele de sex opus. Somnul reprezinta, totodata, o pierdere a controlului si o intalnire cu sine insusi (in momentul chiar dinaintea adormirii) - evenimente cu un inalt potential anxiogen. Dupa cum stim, intarzierea momentului culcarii (privind la televizor, citind, stand de vorba, etc.), se manifesta si la adulti. La copilul mic (pana la varsta de 2-3 ani) nu apare acest fenomen, intrucat constiinta si eul sunt inca imprecis conturate, mai mult legate de psihicul matern decat de sine statatoare.

Pentru a ajuta copilul sa patrunda in lumea lui Mos Ene, este bine ca acesta sa aiba un "ritual de culcare", din care sa nu lipseasca citirea unei povesti. Astfel, trecerea se va face treptat, fara ca micutul sa o perceapa ca pe o rupere de ritm. Tot acum este util sa-i vorbiti despre zi si noapte: soarele calatoreste noaptea pe partea cealalta a pamantului (asociata inconstientului si visului), iar dimineata se intoarce pentru a face lumina.

Unii copii, probabil din aceeasi teama de a pierde controlul, refuza sa doarma la pranz. Daca noaptea dorm si parintii, constituind astfel un model pentru cel mic, ziua, copilul este singurul care trebuie sa doarma. Astfel, el se simte intr-un anumit fel nedreptatit. Daca este cu adevarat obosit (dupa joaca in aer liber, in special) va adormi cu siguranta. Daca refuza totusi sa doarma, nu il obligati. Va capata astfel aversiune pentru pat, pentru camera lui, pentru momentul culcarii. Lasati-l sa stea linistit in pat sau sa se joace in camera lui, in liniste, in perioada in care ar fi trebuit sa doarma. Eventual, ii puteti citi o a doua poveste sau puteti sta de vorba impreuna. Si, cel mai important, nu va ingrijorati. Copilul care nu doarme pe timpul zilei recupereaza noaptea.
Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro