Cont personal

Cum si cand se dezvolta copilul tau!

autor: Dr. Marian Ciobanu

 
Similare
Bulimia nervoasa este o afectiune psihiatrica caracterizata de episoade recurente de ingestie...
 
Poate ca acum 20 ani era mult mai greu sa gasim o jucarie care sa stimuleze creativitatea...
 
Pe vremuri oamenii isi pierdeau dintii de tineri, dantura se ingalbenea si se inegrea si...
 
Soneria insista cu zbarnaitul strident. Tresar. Arunc privirea spre geam -  bezna....
 
Computerele, jocurile video si internetul sunt, fie ca vrem, fie ca nu vrem, parte din viata...
 
Taguri: copil  varsta  prescolar  maturizeaza  ralimentatia 
Copilul creste in greutate pentru ca, odata cu varsta, muschii, oasele si celelalte organe se dezvolta. Pielea copilului prescolar se maturizeaza; creste rezistenta la infectii, dar ramane  totusi mai mica decat cea a adultului. Parul se inchide la culoare si este mai drept. Transpiratia creste, dar cea produsa de emotie si de caldura ramane inca minima.

Cresterea diferitelor organe ale aparatului digestiv continua, fara modificari mari in privinta functiei. Copii stiu acum cum sa se abtina, inainte de a merge la olita.
Capacitatea plamanilor incepe se creasca iar frecventa respiratiei scade treptat. Prescolarul stie mai bine ce sa puna in gura si ce nu, iar cauzele de asfixiere prin obstructia cailor respiratorii sunt mai rare. Frecventa otitei medii scade, dar amigdalele si vegetatiile adenoide raman mari si se pot infecta frecvent.

Aparatul cardio-vascular se mareste proportional cu restul organismului. Inima are o frecventa de 70-140 de batai pe minut, iar tensiunea arteriala medie este de 95-98/50-55 mmHg.
La aceasta varsta, poate aparea hipertensiunea precoce. In familiile cu tendinta de hipertensiune, este necesara masurarea anuala a tensiunii arteriale, incepand de la varta de trei ani.

Nivelul de hemoglobina se mentine normal, daca alimentatia este suficienta. Globulele rosii sunt formate in maduva oaselor late (coaste, stern, vertebre), iar ficatul si splina vor forma si ele globule rosii si albe, in conditii de boala.
Rinichii se maturizeaza pana la doi ani, dar continua sa creasca si - in conditii normale - conserva apa si concentreaza urina, la fel ca la adult; in caz de imbolnavire, insa, rinichiul prescolarului nu raspunde tot atat de bine la tratament ca cel al adultului.
Sistemul imunitar continua sa se dezvolte treptat. Cei care merg la gradinita fac mai multe boli contagioase, in urma carora imunitatea lor creste.
Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro