Cont personal

Bolile virale ale copilariei

autor: Echipa GP

 
Similare
Bulimia nervoasa este o afectiune psihiatrica caracterizata de episoade recurente de ingestie...
 
Poate ca acum 20 ani era mult mai greu sa gasim o jucarie care sa stimuleze creativitatea...
 
Pe vremuri oamenii isi pierdeau dintii de tineri, dantura se ingalbenea si se inegrea si...
 
Soneria insista cu zbarnaitul strident. Tresar. Arunc privirea spre geam -  bezna....
 
Computerele, jocurile video si internetul sunt, fie ca vrem, fie ca nu vrem, parte din viata...
 
Taguri: pojar  rubeola  oreion  boli  copil  medic  febra 
Cele mai cunoscute boli ale copilariei sunt cu siguranta bolile virale. Varicela (cunoscuta si sub denumirea de varsat de vant), pojarul (sau rujeola), oreionul si rubeola (sau pojarelul), apar de obicei in copilarie si sunt foarte contagioase. Ele pot sa apara, uneori, si la adultii care nu le-au contractat in perioada copilariei, de obicei cu simptome mai grave. Ca masuri generale, pentru fiecare dintre aceste boli se impun repausul la domiciliu, odihna si ingrijiri atente. 

Varicela este cea mai raspandita boala a copilariei, pe care o contracteaza majoritatea copiilor, si este cauzata de virusul varicella-zoster, identic cu cel care provoaca zona zoster la adulti. Boala este foarte contagioasa si se transmite prin aer, prin contact direct si prin secretii. Este insotita de dureri de cap si febra. Perioada de incubatie este de 7-20 de zile, dupa care apare o eruptie, initial ca pete rosiatice care ulterior devin vezicule pline cu lichid. Eruptia este insotita de mancarimi si apare initial pe trunchi, apoi pe tot corpul. In general, dupa 4-5 zile veziculele se usuca, iar in doua saptamani acestea dispar treptat. Intrucat boala nu prezinta riscuri serioase la copiii sanatosi, nu se impun masuri preventive speciale, mai ales ca, odata ce a contractat aceasta boala, castiga imunitate pe viata, nemaiexistand pericolul aparitiei ei ulterioare. Totusi, parintele trebuie sa il impiedice pe copil sa se scarpine, deoarece veziculele se pot infecta si pot sa ramana cicatrici uneori grave. Foloseste in acest scop lotiuni speciale care inlatura mancarimile. Destul de rar boala poate prezenta complicatii severe, respectiv pneumonie si meningita. 

Pojarul se recunoaste dupa petele roz-maronii care apar initial in spatele urechii, ulterior raspandindu-se pe tot corpul, dar si dupa simptomele generale, respectiv febra mare, secretii nazale abundente, tuse, ochi inflamati, varsaturi. Specifice pojarului sunt insa petele mici, albicioase si proeminente, care  apar pe interiorul obrajilor, si alte modificari buco-faringiene, precum depozite albicioase pe limba sau eruptii la nivelul amigdalelor si faringelui. Perioada de incubatie este de 3-4 zile, iar cea eruptiva dureaza intre 5 si 7 zile. Dupa aceasta perioada febra scade, copilul isi redobandeste energia, insa se mai mentine o pigmentatie aramie a pielii pentru urmatoarele 3-4 zile, timp in care copilul va fi in continuare contagios. Pojarul se poate complica cu infectii la nivelul urechilor sau pieptului, dar si mult mai grav, cu encefalita. 

Oreionul produce inflamarea glandelor parotide, principalele glande salivare, situate sub urechi. Acestea devin sensibile la palpare. Boala este insotita de febra, dureri de cap, de urechi si musculare. Din acest motiv, copilul poate sa intampine dificultati la mestecat, care poate sa devina dureros. Daca apare tarziu, la barbati se poate produce o inflamatie a testiculelor, iar la femei inflamarea ovarelor, insotita de dureri abdominale. Perioada de incubatie dureaza intre 12 si 23 de zile, iar umflarea glandelor cedeaza dupa maximum 10 zile, insa copilul va mai fi contagios si in urmatoarele 10 zile. 

Rubeola este, in mod obisnuit, o boala usoara, putand chiar sa treaca neobservata. Apare in special primavara sau iarna si se transmite pe cale aeriana, prin vorbire, tuse sau stranut. Se manifesta printr-o eruptie rosiatiaca, insotita de febra usoara si ganglioni umflati. Eruptia se mentine 1-5 zile, perioada dupa care este posibil sa apara dureri articulare, in special la varste adulte. 

Interventia medicului

Trebuie sa apelati obligatoriu la consultul medical in cazul in care copilul prezinta oricare dintre simptomele urmatoare: 

  • Refuza mancarea mai bine de 24 de ore, nu poate sa inghita sau vomita.
  • Copilul tuseste foarte des si agresiv.
  • Daca acuza dureri puternice de cap sau la incheieturi, sau este foarte ametit.
  • Daca are testiculele umflate sau dureroase.
  • Trebuie sa consultati obligatoriu medicul daca banuiti ca este vorba despre pojar sau copilul care sufera de oricare dintre bolile mentionate are mai putin de 12 luni. Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro