Cont personal

Se trage de par

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
Pentru cei care urmează un ciclu lung de şcolarizare, intrarea la liceu constituie un...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Taguri: copil  se  trage  de  par  parinte  par 
Copilasii deprind unele obiceiuri neplacute sau dezvolta ticuri deranjante si cu posibile consecinte nefaste pentru viitor. Cat sunt inca mici, acestea par inofensive, dar este recomandat sa le indreptati cat mai rapid pentru a evita posibilele efecte "cu bataie lunga" si prelungirea lor in viata de adult. 

Cand apare obiceiul
Daca obiceiul trasului de par apare la un copil mai mic de 5 ani, acesta se trateaza cu mai multa usurinta si este posibil sa dispara de la sine. Insotit in general de un alt tic - suptul degetului - trasul de par se poate pune pe seama timiditatii si, odata cu cresterea, isi diminueaza ponderea si frecventa. 
Totusi, acest obicei, care ia un aspect mai complex si cu implicatii mai severe, se poate ivi si la varste mai mari. Atunci, impulsul tragerii de par se inscrie in randul bolilor de tip cronic si poarta numele de tricotilomanie.
Se constata de catre specialisti ca, atunci cand se manifesta si se trateaza precoce (inainte de 13 ani), tratamentul are o evolutie pozitiva.

Capul face... parul trage
Trasul de par este un obicei prost al celor mici, dar poate fi si un tic manifestat la adolescenti atunci cand sunt stresati, obositi sau lucreaza sub presiune. Inaintea examenelor se manifesta cu o pregnanta sporita. Alte situatii favorizante sunt momentele in care adolescentii vorbesc la telefon, citesc, se uita la televizor. Singuratatea si plictiseala determina, de asemenea, apelul la acest obicei folosit ca un mijloc de calmare. 
In afara faptului ca este un tic dezagreabil, trasul de par ascunde si o posibila anxietate sau debutul unei depresii. Ca si consecinte de ordin fizic, apare posibilitatea unei alopecii punctuale. Deteriorarea si subtierea firului de par, precum si ingrasarea rapida sunt alte probleme care, daca obiceiul persista, pot deveni periculoase pentru sanatatea capilara.
De aceea, atunci cand observati aceasta inclinatie la copilul tau, trebuie sa aplicati metode rapide si eficace. Tunderea parului foarte scurt, prinderea in coada si oferirea de alternative constructive (ocuparea timpului in mod judicios, impiedicarea aparitiei plictiselii) sunt cateva dintre acestea. Totusi, daca impulsul acesta necontrolat dureaza si se agraveaza, este momentul sa discutati cu un specialist. In functie de varsta copilului, acesta poate fi pediatrul, medicul de familie sau psihologul. 

Terapia
Metodele de tratare vor fi discutate cu medicul si vor fi adaptate pacientului, dupa constatarea motivelor care stau la baza tricotilomaniei: stresul, anxietatea, depresia, nesiguranta. In unele cazuri, se poate recomanda si medicatie corespunzatoare.
In orice caz, parintii trebuie ei insisi sa discute cu propriul copil si sa incerce sa reduca sau sa elimine situatiile stresante din viata sa. 


PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro