Cont personal

Pistoale, sabii, tancuri, soldatei. Un mare razboinic!

autor: Echipa GP

 
Similare
Bulimia nervoasa este o afectiune psihiatrica caracterizata de episoade recurente de ingestie...
 
Sportul reprezintă una dintre cele mai bune şcoli ale vieţii în care învăţăm să ne...
 
Pe vremuri oamenii isi pierdeau dintii de tineri, dantura se ingalbenea si se inegrea si...
 
Tensiunea arteriala reprezinta presiunea cu care sangele circula prin vasele de sange. Valorile...
 
Soneria insista cu zbarnaitul strident. Tresar. Arunc privirea spre geam -  bezna....
 
Taguri: jucarii  razboinice    copii    jucarii    copilul 
In mainile copiilor, cam orice poate deveni o arma: "Pac-pac! Te-am impuscat!". Atractia exercitata de pistoale, sabii, pusti sau alte arme asupra micutului razboinic este, de fapt, o etapa necesara in construirea identitatii. Dupa varsta de 2-3 ani si dupa ce a renuntat sa mai spuna "Nu!" din principiu, urmeaza interesul pentru armament. Ar trebui sa fiti ingrijorata?

Ii plac jucariile razboinice si este normal sa fie asa

Pana la aceasta varsta, copilul este foarte impresionat de adult, pe care il vede ca pe un gigant cu puteri nelimitate. Acum, incepe sa-si afirme mai puternic personalitatea si se simte, in sfarsit, mai puternic. Iar jocurile razboinice simbolizeaza aceasta putere nou-dobandita. In timpul acestor jocuri, copilul isi exprima impulsurile de agresivitate, ceea ce este normal. Descopera ca are puterea sa faca rau, dar sa se si apere. 

Tot in aceasta perioada, copilul descopera apartenenta sexuala. Psihologii atribuie armelor o simbolistica falica, iar explicatia faptului ca baietelul prefera astfel de jucarii este ca asa isi dovedeste virilitatea, in sensul cel mai strict (lat. vir = barbat). Prin urmare, daca este nevoie, poate sa isi apere mama sau surioara mai mica. Rolul dumneavoastra este sa il faceti sa inteleaga diferenta dintre joaca, raportata la dimensiunea imaginativului, si viata reala, unde lucrurile sunt diferite. 

Sa-i interzic sa se mai joace cu jucariile razboinice?

Specialistii considera ca nu este bine sa i se refuze acest tip de joc. Daca aceasta agresivitate nu se canalizeaza in joaca, si nu este cumva eliminata in acest spatiu virtual, este posibil ca micutul sa pastreze in sine aceste tendinte razboinice, latent, si mai tarziu sa uzeze de ele in cel mai real mod. Daca i se interzice sa-si exprime aceste porniri, poate sa-si blocheze complet agresivitatea si sa devina eminamente pasiv. 

In societate, in colectivitatea pe care o va reprezenta scoala, mai tarziu, nu va reusi sa se apere si risca sa devina calul de bataie al celorlalti sau tapul lor ispasitor. In plus, agresivitatea de acest tip il ajuta sa-si depaseasca temerile, sa nu refuze competitia, sa aprecieze victoriile, dar sa accepte si infrangerile. 

Nu va putea sa-si evalueze locul intre ceilalti, pentru ca ii vor lipsi ocaziile de a se compara cu acestia. Riscul este ca, peste ani, sa nu aiba suficienta incredere in fortele proprii pentru a pretinde si a ocupa locul pe care il merita in societate.


Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro