Cont personal

Nu stie sa piarda

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
Pentru cei care urmează un ciclu lung de şcolarizare, intrarea la liceu constituie un...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Taguri: scolar  joc  parinti  invata-l  copil 
Jocul este o preocupare esentiala pentru dezvoltarea copilului si mai ales pentru evolutia sa psihica. Modalitate de cheltuire a extra-energiei, de relaxare si de invatare, jocul are un sigur defect. Presupune un castigator si un infrant. Iar a pierde un joc este ceva dureros pentru un copilas. Cum il puteti invata sa accepte esecul? 

Tot raul spre bine

Metoda cea mai indicata de abordare a unei infrangeri este s-o intelegi ca pe o victorie. Pentru asta, nu trebuie sa rasturnati sau sa rastalmaciti sensul cuvintelor. Ci doar sa-i aratati celui mic ca, in fiecare eveniment neplacut, se ascunde si o parte buna. Da, a pierdut, dar ce a invatat din acest lucru? A capatat mai multa experienta, pe care o poate folosi pe viitor. A devenit mai bun la jocul respectiv sau si-a gasit un nou prieten. 

De ce a pierdut?

Copilul trebuie sa inteleaga de ce a pierdut. A fost neatent sau a ratat o ocazie, nu a priceput sau nu a respectat regulile... Astfel, cautand explicatia, va putea trece mai usor peste infrangere, incercand sa fie mai bun data viitoare. 

Un joc e un joc

Incercati sa va atentionati copilasul asupra relativitatii pierderii si a victoriei. Explicati-i in cuvinte simple si cu exemple pe intelesul sau ca a pierde nu este o drama si ca, in totalitatea jocurilor in care urmeaza sa se implice, un singur joc pierdut nu-i o tragedie.

Sportul - reteta ideala

Copilasii nu vor sa piarda din mai multe motive: pentru ca se considera mai buni si cred ca au pierdut pe nedrept; pentru ca se simt umiliti; pentru ca nu concep ca altcineva poate fi mai bun. Infrangerea, cu toate consecintele ei dramatice, se poate accepta insa cu ajutorul sportului. In cadrul unui grup, copilul va invata ca este necesar sa coopereze, sa-si respecte adversarul si sa stie sa piarda. In cadul anumitor discipline sportive (karate, lupte, dans, natatie, fotbal), copilul va trebui sa se autocontroleze, sa-si gestioneze emotiile, sa-si asume riscuri (si, deci, un posibil esec), invatand sa inteleaga mecanismele infrangerii, nu numnai consecintele sale. 

Insistati asupra atuurilor sale

Daca a pierdut la un joc, intariti-i increderea in sine, spunandu-i ca sunt o multime de alte jocuri la care castiga. Amintiti-i victoriile sale trecute si incercati sa-l implicati in cat mai multe activitati pentru a intelege mai bine mecanismul de pierdere si castig.

Invatati-l sa piarda

Atunci cand va jucati alaturi de copilul dumneavoastra, nu pierdeti intentionat pentru a-i da satisfactia ca a invins. Nu-l lasati sa triseze, sub pretextul ca este mic si nu stie sa se joace. Explicati-i corect regulile si aplicati-le fara negocieri. Faceti-l sa inteleaga ca jocul este amuzant numai atunci cand ambii parteneri respecta regulile.

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro