Cont personal

Efectele experientelor traumatice in copilarie

autor: Echipa GP

 
Similare
Bulimia nervoasa este o afectiune psihiatrica caracterizata de episoade recurente de ingestie...
 
Poate ca acum 20 ani era mult mai greu sa gasim o jucarie care sa stimuleze creativitatea...
 
Pe vremuri oamenii isi pierdeau dintii de tineri, dantura se ingalbenea si se inegrea si...
 
Soneria insista cu zbarnaitul strident. Tresar. Arunc privirea spre geam -  bezna....
 
Computerele, jocurile video si internetul sunt, fie ca vrem, fie ca nu vrem, parte din viata...
 
Taguri: copil  traume  parinte  divort  familie  stres 
Existenta unor factori de stres in viata copilului in primele sale etape de crestere influenteaza foarte mult evolutia sa ulterioara, putand antrena, in cazuri grave, probleme de ordin psihic si chiar aparitia unor boli. Este important ca parintele sa inteleaga ca expunerea la un stres continuu sau la experiente mai mult sau mai putin traumatice repetate afecteaza in mod hotarator si negativ viata copilului.

Cele mai stresante experiente din perioada copilariei

Specialistii au enumerat o serie de factori de stres care lasa amprente de nesters asupra copiilor si care au efecte dintre cele mai nefaste asupra vietii viitoare a acestora. Se pare ca un copil expus precoce la mai mult de sase astfel de factori poate suferi de boli grave in adolescenta sau la maturitate, are o speranta de viata mai scazuta si are mai putine sanse de a avea o viata de familie fericita. 

Este adevarat, cu cat evenimentul este mai dramatic, cu atat trauma este mai puternica si mai nociva pentru sanatatea fizica si pentru echilibrul mintal al copilului. Si totusi, este bine sa retineti ca absolut orice factor de stres isi lasa amprenta asupra personalitatii copilului, aflata inca in formare. 

Printre cele mai nefaste experiente ale copilariei se numara urmatoarele:
  • Un accident grav, o boala indelungata, un tratament dureros.
  • Abuzul parental, fie ca acesta este de ordin fizic sau psihic.
  • Violenta domestica.
  • Cresterea alaturi de un membru al familiei care este grav bolnav, care consuma exagerat bauturi alcoolice sau droguri ori care sufera de tulburari psihice profunde.
  • Divortul parintilor.
  • Moartea unuia dintre parinti.

Reducerea efectelor

In functie de situatia dumneavoastra familiala, capacitatea de a minimaliza factorii de stres care actioneaza asupra copilului poate fi o responsabilitate mai dificila sau mai usoara. Daca treceti printr-un divort, daca va confruntati cu suferinta pierderii partenerului sau daca micutul dumneavoastra a suferit un accident, lucrurile nu sunt deloc simplu de gestionat. Si totusi, oricat de grea ar fi situatia, nu uitati ca aveti datoria de a va proteja in primul rand copilul si de a-i acorda toata grija si afectiunea posibile. 
Cea mai buna solutie pentru a usura suferinta celui mic este aceea de a discuta cu el despre evenimentele dramatice in cauza. Nu incercati sa treceti sub tacere intamplarile dramatice suferite, acest lucru va incuraja numai framantarea interioara a copilului si augmentarea efectelor negative. Lasati-l sa-si exprime emotiile, parerile si suferinta, sa se descarce si sa-si epuizeze drama, pentru a o putea accepta. Chiar daca cei mici isi inabusa amintirile neplacute si va fac sa credeti ca nimic din jur nu-i afecteaza, acest lucru nu-i adevarat. Reactiile de acest gen reprezinta modalitatea lor de a-si gestiona parerile conflictuale si a de incerca sa supravietuiasca dramelor. 

Daca evenimetle stresante nu au legatura cu ceea ce se petrece in interiorul familiei, incercati sa fiti mereu la curent cu intamplarile din viata celui mic (scoala, prieteni, activitati etc.). Nu trebuie sa credeti ca micutul dumneavoastra nu are nimic de spus doar pentru ca nu initiaza el insusi dialogul. Uneori este mai bine sa intrebati, sa va interesati personal.

  • Organizati-va mai bine viata. Inlaturati stresul din mediul in care creste copilul si incercati sa va puneti ordine in propria existenta. 
  • Oferiti-i prilejuri de distractie, iesiti des impreuna, planuiti plimbari de week-end. 
  • Nu adaugati unui stres mare alti factori de presiune. Daca treceti printr-un divort, nu incercati sa ascundeti suferinta resimtita prin implicarea copilului in activitati multe si epuizante. Copilul stie oricum ce se petrece si va suferi dublu, atat din pricina destramarii familiei, cat si din cauza epuizarii.


Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro