Cont personal

De ce copiii iubesc senzatia de frica?

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Taguri: frica  copii  teama  parinti 
Desi frica ii paralizeaza si orice eveniment neplacut sau idiosincrazie legata de un anumit obiect sau animal ii face pe cei mici sa izbucneasca in lacrimi si sa se ascunda, inspaimantati, in spatele parintilor, copilasii iubesc, totusi, senzatia de teama. Ce inseamna aceasta contradictie si cum trebuie ea interpretata?

Teama reala si falsa frica
Intai de toate, trebuie facuta distinctia din frica adevarata si spaima falsa, oarecum contrafacuta, nascuta de un eveniment care nu are nicio legatura cu realitatea. Pe copilasi nu-i sperie cu adevarat povestile sau filmele de groaza, pentru ca disting in acestea o indepartare mare de lumea concreta. Bariera aceasta, care tine la distanta personajele rele din povesti si monstrii din filmele de groaza, le permite sa se bucure de fiorii fricii, fara sa suporte consecintele ei si fara sa-si asume efectele care decurg din aceasta teama. Un anume basm din cele povestite sau citite ii poate inspaimanta, da pe masura ce se familiarizeaza cu scenariul povestilor, aspectul inspaimantator tinde sa dispara, in timp ce trasaturile pozitive castiga in importanta. Angoasa initiala devine astfel o placere de a savura teama, atunci cand experienta le dovedeste ca o pot controla cu succes.

Placerea de a fi inspaimantat
Frica este o ocazie pentru ca cel mic sa-si exerseze, asupra lui insusi, puterea de actiune. A experimenta in mod activ si voluntar teama, care este de obicei este o forta incontrolabila la care trebuie sa se supuna, reprezinta un mijloc foarte sigur de a descoperi mecanismele fricii si de a o invinge. De asemenea, este un exercitiu util pentru  a rezolva, prin diverse scenarii imaginare, o eventuala infruntare cu frica reala. De aceea, se poate vorbi despre o imblanzire a fricii.
Jucandu-se cu teama, copiii o transforma intr-un fapt marunt, neimportant, sau chiar intr-o adevarata placere.

Mandria de a invinge frica
Atunci cand viziteaza o gradina zoologica, de exemplu, copiii au ocazia de a se apropia de fiarele salbatice, de a cocheta cu pericolul si de a stabili limitele propriului curaj
Apropiindu-se de cusca leului, desi frica le dicteaza, dimpotriva, sa se indeparteze, isi testeaza rezistenta, indrazneala si limitele. Daca reusesc sa fie bravi in fata acestui pericol potential, resimt o mare satisfactie la gandul ca si-au controlat teama si ca, astfel, s-au maturizat.
 

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro