Cont personal

Cum iti scapi copilul de fobii?

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Taguri: fobie  frica  copil  talisman  teama  parinti 
Imaginatia copilasilor este foarte bogata. Filtrata prin aceasta fantezie si aparuta pe un fond anxios, o simpla teama se poate transforma intr-o fobie. Oricine si orice poate starni o astfel de teama exagerata: un animal, intunericul, monstrii, fantomele...
Fobia reprezinta o frica nejustificata si intensa experimentata in fata unui obiect, al unui animal sau a unei situatii, iar copilasii sunt, adesea, subiectii unor astfel de manifestari.

Frica sau fobie?
Distinctia dintre teama si fobie este greu de facut si delimitarile sunt oarecum vagi, din pricina faptului ca o fobie nu este decat o frica exagerata, devenita obsesie. Fobia se instaleaza atunci cand teama invadeaza complet copilasul, constituindu-se astfel intr-un obstacol serios in calea capacitatilor sale de reactie, de adaptare si de evolutie. Cel mic se simte total dezarmat si nu reuseste sa faca fata situatiei care reprezinta sursa angoasei sale profunde. De asemenea, ii este dificil sa se apere si cauta un scut protector impotriva fobiei, un obiect-talisman care sa-l apare in situatii grele.

Diverse tipuri de fobie manifestate la copii
 • Fobia fata de animale este cel mai des intalnita atat la copii, cat si la dulti. Cele mai inspaimantatoare animale pentru imaginatia celor mici sunt, in ordine, serpii, paiajenii, sobolanii. Acest tip de fobie nu pune, in general, probleme majore pentru viata cotidiana, contactul cu animalele intalnite fiind extrem de putin probabil.
 • Fobia fata de fenomenele naturale (fulgere, tunete, vant, ploaie) implica o constangere neplacuta si ordonarea programului zilnic dupa fenomenele meteorologice.
 • Fobia de necunoscuti este una dintre primele fobii dezvoltate de copilasi, aparand in jurul varstei de 8-9 luni, perioada in care bebe se refugiaza in bratele mamei si plange cu disperare la vederea unor persoane straine. Aceasta trece, desigur, in cele mai multe cazuri, dar poate si persista o vreme indelungata.
 • Fobia fata de boli si de microbi este manifestata, in general, de copiii mai mari si de adolescenti si este asociata cu unele ritualuri menite sa alunge pericolul (spalarea frecventa a mainilor, curatarea obiectelor personale atinse de altii, dezinfectarea scaunelor, a clantelor de usa etc.).
 • Fobia fata de scoala se observa la copilasii care, din motive absolut nerezonabile, refuza sa mearga la scoala, opunandu-se prin manifestari de angoasa si panica, insotite de voma, diaree si plans disperat. Aceasta fobie este determinata de separarea copilului de familie, in special de mama, si de teama ca se poate intampla ceva neplacut in absenta sa.
Cum va ajutati copilul
 • In marea majoritate a cazurilor, aceste fobii se atenueaza si chiar dispar in jurul varstei de 7-8 ani si, in mod evident, anturajul joaca un rol important in evolutia si disparitia acestora.
 • Evitati sa fortati copilul sa ia contact cu obiectul fobiei sale. Parintii subevalueaza adesea frica celui mic si considera ca cea mai buna solutie pentru combaterea angoasei este confruntarea cu obiectul sau animalul vinovat. 
 • Contactul trebuie pregatit prin discutii si trebuie sa se realizeze progresiv, pentru a evita un atac de panica.
 • Puteti incerca sa-i oferiti copilasului un talisman protector, care sa le alunge teama.
 • Atitudinile de repros sau de sarcasm trebuie evitate, chiar daca fobia pare ridicola. 
 • Pentru a-si invinge teama, copilul nu trebuie sa se simta respins, izolat sau neinteles. Dimpotriva, trebuie sa-i cultivati increderea in sine, sa-l sustineti si sa-l intelegeti.
 • Cereti-i copilului sa deseneze obiectul fobiei sale. Astfel, teama este minimalizata. Apoi, rugati-l sa rupa bucata de hartie si s-o arunce. Este un gest simbolic care poate favoriza disparitia fobiei.
Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro