Cont personal

Cum ii sporesti increderea copilului in propriile forte

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Prietenii au o mare importanţă la vârsta adolescenţei. Prin intermediul lor, tânărul...
 
Taguri: incredere  forte  proprii  copil  parintii 

Un copilas care crede in abilitatile sale, isi recunoaste si isi accepta mai usor slabiciunile, la fel ca si punctele forte. Dar increderea in propriile capacitati nu apare de la sine, ci se construieste. Iar parintii au un rol esential in dezvoltarea si in incurajarea acestei sanatoase atitudini de incredere si respect de sine.

10 "cai de atac"

1. Mandria de parinte. De fiecare data cand copilasul dumneavoastra reuseste sa faca ceva bine, laudati-l si spuneti celor din jur despre succesul sau. Admirati-i calitatile si incurajati-l sa-si urmeze visele si dorintele.

2. Responsabilizarea. Dati-i insarcinari precise, care sa se incadreze in competentele si in posibilitatile sale. Se va simti apreciat, matur si se va stradui sa va rasplateasca increderea. De asemenea, va invata, incet-incet, ce inseamna responsabilitatea. Copilul va poate da o mana de ajutor la spalatul vaselor, va poate ajuta sa strangeti rufele, isi poate face singur patul sau isi poate pastra cratenia si ordinea in propria camera.

3. Fara aprecieri negative. Chiar si un cuvant spus la nervi sau in joaca poate afecta copilasul. De aceea, evitati sa-i puneti o porecla sau sa-i definiti o trasatura de personalitate printr-un cuvant cu o conotatie negativa. Acest lucru nu numai ca-i scade increderea in sine, dar puteti avea surpriza neplacuta ca cel mic se identifica acelei "etichete". De asemenea nu criticati niciodata copilul in legatura cu trasaturile sale fizice.

4. Incurajati-i celui mic orice talent. Treceti in revista domeniile la care se pricepe (sport, lectura, matematica, desen, modelaj etc.), apoi alegeti unul dintre aceste hobby-uri si ajutati-l sa devina mai performant. Daca ii place sa citeasca, faceti-i un abonament la bibliteca si cumparati-i carti pentru varsta lui. Daca este bun la fotbal, inscrieti-l la un club sportiv. Copilul trebuie sa stie ca exista domenii in care exceleaza.

5. Ascultati-va copilul. Dati atentie lucrurilor pe care le spune, pentru a se simti apreciat, pentru a intelege ca parerile si sentimentele sale sunt luate in considerare. Daca cel mic intelege ca nu este ascultat, va trage concluzia ca nu are nimic interesant de spus si comunicarea dintre el si ceilalti se va "intrerupe".

6. Oferiti-i protectie. Copilul se simte in siguranta atunci cand adultii ii construiesc un mediu calm si predictibil de dezvoltare. Stabiliti anumite traditii si tabieturi familiale, aveti grija ca lucrurile sa aiba un curs cat mai lipsit de surprize.

7. Spuneti-i pe nume. Bebe, Puiu sau alte porecle sunt amuzante mai mult pentru adulti. Copiii prefera sa li se spuna pe nume. Astfel, inteleg ca sunt considerati destul de mari, de maturi pentru a fi tratati de la egal la egal.

8. Jucati-va cu cel mic. Acest lucru este perceput ca o garantie a faptului ca va place sa va petreceti timpul cu el, ca ii apreciati prietenia.

9. Stabiliti reguli. Desi pare greu de crezut, copilasii apreciaza atunci cand adultii le impun limite. Numai astfel de simt in siguranta.

10.  Un feed-back pozitiv. Copilul simte nevoia ca gesturile sale sa primeasca un raspuns. Dumneavoastra sunteti oglinda sa, iar felul in care se vede reflectat in ochii dumneavoastra il ajuta sa se defineasca pe sine insusi. Daca cel mic se simte pus in valoarea si apreciat, atunci va capata mai multa incredere in sine.

 

 

 

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro