Cont personal

Copilul tau este stangaci. Trebuie sa te ingrijorezi?

autor: Echipa GP

 
Similare
Bulimia nervoasa este o afectiune psihiatrica caracterizata de episoade recurente de ingestie...
 
Poate ca acum 20 ani era mult mai greu sa gasim o jucarie care sa stimuleze creativitatea...
 
Pe vremuri oamenii isi pierdeau dintii de tineri, dantura se ingalbenea si se inegrea si...
 
Soneria insista cu zbarnaitul strident. Tresar. Arunc privirea spre geam -  bezna....
 
Computerele, jocurile video si internetul sunt, fie ca vrem, fie ca nu vrem, parte din viata...
 
Taguri: stangaci  copil  scris  mana  stanga 
Vremurile in care parintii si invatatorii loveau peste degete copilasii care scriau cu stanga sunt de mult trecute, dar unele probleme de ordin practic raman inca pentru micutii stangaci. Dar, alaturi de aceastea, exista si avantaje, ca de exemplu existenta unor calitati intelectuale specifice si foarte interesante pentru cercetatori.

Explicatii stiintifice

Se pare ca aceasta particularitate are cauze biologice si fizice. Creierul uman este alcatuit din doua emisfere, cea dreapta si cea stanga. Prima este spatiul unde se nasc emotiile, intuitiile. Ea controleaza functiile motorii ale partii stangi a corpului. Emisfera stanga este spatiul logicii si al limbajului ci gestioneaza partea dreapta a trupului uman. Aceasta din urma este predominanta in viata de zi cu zi, in raport cu functiile emisferei drepte.
In cazul copiilor stangaci, predominanta este emisfera dreapta, care controleaza partea stanga a corpului, motiv pentru care aceasta parte este mai utilizata.
Ereditatea joaca un rol determinant, ceea ce nu inseamna ca doi parinti stangaci vor concepe un copil stangaci, ci ca aceasta caracteristica se poate manifesta la copiii generatiilor urmatoare. 

La ce varsta se poate descoperi preferinta copilului?

Pana la 12-18 luni, copilasii utilizeaza ambele maini, fara sa prezinte o preferinta de acest gen. Specializarea se realizeaza abia dupa 18 luni. Astfel, este bine sa va lasati copilul sa apuce in mod natural jucaria intinsa, lingurita sau biberonul, fara a-l forta sa foloseasca o anumita mana, pentru a nu-i frana evolutia psihomotorie si tactila.
Faptul ca un copil este stangaci nu inseamna numai ca isi foloseste cu predominanta mana stanga. El utilizeaza frecvent partea stanga a coprului: piciorul stang pentru a lovi mingea, ochiul stang pentru a privi printr-un ochean, chiar si urechea stanga, atunci cand vrea sa asculte ceva apropiindu-si caputul de sursa zgomotului.

Probleme practice

Intr-o societate organizata esential pe criteriile majoritatii, exista cateva obstacole pe care copilul stangaci le poate intampina, dar acestea sunt minore. 
Una dintre primele griji o reprezinta deprinderea scrisului. Atunci cand ambii aprinti sunt dreptaci, copilul poate avea dificultati in a reproduce gesturile corecte pe care parintii i le arata. In plus, atunci cand scrie, cel mic acopera imediat, cu mana stanga,  cuvintele scrise pe masura ce avanseaza de-a lungul randului, ceea ce solicita o mai mare concentrare pentru a evita greselile. De asemenea, aces lucru ii poate ridica niste dificultati in invatarea tehnicii scrisului. Si totusi, nu este vorba decat de o franare temporara a invatari, care, odata depasita, nu mai ridica dificultati.
Cea ma buna solutie este ca parintii sa respecte aceasta preferinta naturala si sa nu-si forteze micutul sa devina dreptaci, pentru a nu-i perturba deprinderea scrisului.Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro