Cont personal

Copilul meu fura. De ce?

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Taguri: fura  copil  jucarie  prieteni  parinti 
Este foarte posibil ca, intr-o buna zi, copilasul dumneavoastra de 5-8 ani sa fure o jucarie dintr-un magazin sau sa sterpeleasca stiloul colegului de banca. Chiar daca se subintelege ca la baza acestui gest nu sta altceva decat dorinta puternica de a avea un anume obiect, parintii trebuie sa reactioneze ferm in fata primului furt al celui mic si sa gestioneze evenimentul cu multa intelepciune, astfel incat copilul sa inteleaga consecintele nefaste ale gestului sau. Micul dumneavoastra aventurier trebuie sa-si inteleaga lectia, dar fara a ramane cu sechele pentru viitor.

Ce-l indeamna sa fure?
Aceasta intrebare trebuie sa si-o puna orice parinte, atunci cand evenimentul neplacut se produce. In spatele actului in sine se afla variate motivatii, unele constiente, alte inconstiente.

Simplul impuls
In acest caz, copilul va va explica faptul ca dorinta a fost mai puternica decat vointa si ca trebuia sa aiba cu orice pret obiectul respectiv. Astfel, va pleda vinovat, invocand insa circumstanta atenuanta a dorintei irezistibile.

Compensatia
Cateodata, furtul unui produs poate fi un raspuns dat unei lipse de afectiune resimtite in cadrul familial. Copilul, simtindu-se ignorat sau neiubit, incearca sa compenseze aceasta lipsa, acest gol, printr-un obiect simbolic. Mecanismul declansator este unul apropiat de cele puse in functie de alte tipuri de dependenta. Acest gen de furt se poate repeta si poate fi interpretat ca un simptom al despresiei. De aceea, necesita un consult psihologic.

Imitatia
Aici este vorba despre dorinta subconstienta de a fi la fel ca amicii sai, de a semana grupului din care face parte. Aceasta dorinta apare foarte devreme la copilasi, inca din perioada cresei. Copilul incearca sa-i ia partenerului de joaca galetusa galbena, desi are si el una, identica, dar de culoare rosie. Explicatia este simpla. Vrea sa aiba ce are celalalt, vrea sa semene cu celalalt.

Pentru ca nu e voie
Copilul incearca sa-si demonstreze curajul, sa infranga obstacolele, sa depaseasca limitele interdictiilor. Acest tip de bravada este foarte intalnit la copii, care, in general, incearca sa atinga si sa depaseasca limitele impuse de cei mari. 

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro