Cont personal

Ce este personalitatea?

autor: Echipa GP

 
Similare
Bulimia nervoasa este o afectiune psihiatrica caracterizata de episoade recurente de ingestie...
 
Poate ca acum 20 ani era mult mai greu sa gasim o jucarie care sa stimuleze creativitatea...
 
Pe vremuri oamenii isi pierdeau dintii de tineri, dantura se ingalbenea si se inegrea si...
 
Soneria insista cu zbarnaitul strident. Tresar. Arunc privirea spre geam -  bezna....
 
Computerele, jocurile video si internetul sunt, fie ca vrem, fie ca nu vrem, parte din viata...
 
Taguri: personalitate  copil  trasaturi  educatie  individ 
O caracteristica definitorie care confera unicitatea fiecarui individ este personalitatea. Semnificatia actuala a cuvantului "personalitate" este foarte asemanatoare cu semnificatia orginii sale latineasca (persona), si anume combina ansamblul insusirilor fizice, psihice si sociale (relationale) conferindu-i unicitate. 

Am putea trasa o paralela intre semantica originii cuvantului personalitate si intelesul sau actual observand cat de asemanatoare sunt, schimbandu-se doar punctul de vedere.  In perioada antica termenul "personalitate" se referea la caracterele din piesele de teatru,  reprezentand cele trei caracteristici definitorii, si anume masca, personajul si rolul. Masca era considerata doar aceea caracteristica care afisa expresia emotionala a personajului; nu era nimic altceva decat aparenta. In zilele noastre, aceasta este reprezentata de aspectele biologice ale persoanei (forma corpului, fizionomia), mai exact de particularitatile biologice care influenteaza functionarea personalitatii. Personajul era latura care diferentia caracterele intre ele, le oferea unicitatea;  se refera strict la caracteristicile structurala si comportamentale.  Corespondentul sau este aspectul psihologic al omului, adica ansamblul trasaturilor temperamentale, aptitudinale si caracteriale. Aceste trasaturi contribuie direct la manifestarea comportamentului. Si in ultimul rand, rolul era sistemul de interactiuni cu celalalte personaje, transpus in zilele noastre poate fi vazut ca apectul psihosocial al unui individ. 

Se poate observa usor cum personalitatea este una din pietrele de la baza psihologiei, avand raspunsul la intrebari legate de deosebirile si asemanarile indivizilor, dezvoltarea insusirilor personale, consecintele ereditatii, dar si de gasirea optima si crearea unui proces pedagogic cat mai folositor.  
Personalitatea dispune de o serie de caracteristici, dintre care, pentru pedagogie una dintre cele mai importante este data de maleabilitatea. Adica, personalitatea poate fi modelata sub influenta factorilor social, prin metode de auto-cunoastere (care in cele din urma pot duce la metode  auto-formartive). Atentie, daca personalitatea poate fi modelata, sau alterata ea nu poate fi complet schimbata. Trasaturile temperamentale, trasaturi care fac parte din personalitate, sunt innascute si de regula acestea nu se pot modifica. De asemenea aptitudinile pot fi invatate dar este greu sa le "uitam" pe cele pe care deja le stim. In schimb orice caracteristica a personalitatii poate fi acoperita in mod constient de indivizi fara a fi neaparata schimbata (spre exemplu o persoana felgmatica sa adopte in mod constient un temperament sangvinic in anumite situatii) dar sub stimuli puternici de stres, frica,  concentrare etc. adevaratele trasaturi ies la suprfata.

Reciproc, nu exista o trasatura de personalitate pe care o persoana nu o poate dobandi. Motivul este simplu: toti avem aceleasi trasaturi. Ceea ce ne diferentiaza este gradul de manifestare a fiecaruia, de la o stare latenta pana la una extrem de activa. Adica aceeasi trasatura poate sa fie definitorie pentru un individ, sa apara ocazional in comportamentul altui individ sau chiar sa fie in stare absolut latenta - asta nu inseamna ca nu exista. Unicitatea personalitatii este data de combinarile rezultate dintre toate aceste trasaturi si gradul in care ele se manifesta.

Iar in cele din urma, o parte importanta a acestui capitol este formarea personalitatii. Putem privi personalitatea ca rezultatul interactiunii din copilarie a factorilor de mediu (educatia de exemplu, dar nu numai) cu factorii innascuti. Asa cum este logic, aceasta interactiune este una vazuta din exterior catre interior, pornind de la factorul mediu sub influenta carora individul sufera alterari comportamentale care la randul lor, in timp, vor duce la modificari aptitudinale, morale, etc, si in cele din urma la schimbari ale trasaturilor de personalitate. Actionarea directa asupra personalitatii unui individ din exterior, prin intermediul educatie este de cele mai multe ori foarte aproape de imposibil, putand avea consecinte total diferite de cele asteptate.

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro