Cont personal

O limba straina? Cum si cand?

autor: Echipa GP

 
Similare
Bulimia nervoasa este o afectiune psihiatrica caracterizata de episoade recurente de ingestie...
 
Poate ca acum 20 ani era mult mai greu sa gasim o jucarie care sa stimuleze creativitatea...
 
Pe vremuri oamenii isi pierdeau dintii de tineri, dantura se ingalbenea si se inegrea si...
 
Soneria insista cu zbarnaitul strident. Tresar. Arunc privirea spre geam -  bezna....
 
"O sa-i ofer copilului meu tot ce n-am avut eu". Asta spun multi parinti, de fapt, toti...
 
Taguri: limba  straina  copil  parinte  invat 
Invatarea unei limbi straine nu trebuie sa se intample neaparat in cadrul scolii. Chiar dumneavoastra, ca parinti, ii puteti dezvalui celui mic universul magic al unei alte culturi. La inceput va fi vorba, desigur, despre cateva cuvinte care desemneaza obiecte uzuale. Si totusi, oricat de putine, aceste informatii il vor ajuta sa deprinda din vreme cunostinte esentiale, pe care se vor sedimenta ulterior notiunile de gramatica, lexic si fonetica.

De la ce varsta?
Daca este vorba despre un cuplu mixt, deci bilingv, ii puteti vorbi bebelusului in ambele limbi inca de la inceput. Bebeii sunt, din nastere, niste poligloti eminenti. Atentie, totusi, sa stabiliti clar dintru inceput care va fi limba materna dominanta. Copilul va distinge natural sunetele limbii materne de cea de-a doua limba si va capata aproape spontan cunostintele necesare pentru utilizarea ambelor.
Daca nu este vorba despre o familie mixta, este recomandat ca cel mic sa se initieze mai intai in regulile limbii sale materne si abia apoi sa invete notiunile de baza ale altei limbi. Varsta de debut a "studiului" va echivala cu implinirea a trei anisori.
Cercetarile sugereaza ca un copil de pana in zece ani este mai inclinat sa invete o limba straina. Copiii invata mai repede, retin mai bine si, adesea, au o pronuntie foarte aproape de cea nativa. Mai mult, exista experti care sustin ca un copil de pana in cinci ani poate gestiona cu succes invatarea a cinci limbi straine!


Care sunt avantajele?
  • Cunoasterea unei limbi straine nu inseamna doar o modalitate de a exprima idei si sentimente in alt limbaj, ci corespunde cu o deschidere importanta catre alt tip de valori, catre o civilizatie si o cultura diferita. Multilingvismul reprezinta o imbogatire a spiritului.
  • Se stie, in urma cercetarilor efectuate in domeniu, ca studierea unei limbi straine poate imbunatati capacitatea de a comunica si ajuta la dezvoltarea cognitiva a piticutilor.
  • Daca lectiile intr-o limba straina incep din timp, copilul va fi mult mai bine pregatit cand va ajunge sa studieze limba respectiva in cadrul scolii.
  • Nu ignorati pregatirea importanta pentru viitor, un alt atu al deprinderii de cunostinte multilingvistice. In societatea globalizata de astazi, in era internetului si a computerelor, in care accesul la informatie este vital, cunoasterea mai multor limbi straine este indispensabila.
  • Chiar daca este un avantaj cu bataie lunga, nu uitati ca gasirea unei slujbe depinde mult si de capacitatea candidatului de a comunica in mai multe limbi.

La scoala sau acasa?
Cadrul nu este foarte important in acest demers. Regula de care trebuie sa tineti cont este una singura, dar extrem de importanta. Daca prichindelul nu arata nicio inclinatie catre studiul unei limbi, nu-l fortati sa repete cuvinte si sa le pronunte corect. Nu veti face decat sa creati un blocaj mintal, un refuz aprioric de invatare si sa-i limitati sansa de a-si insusi astfel de cunostinte.


Primele cuvinte straine
Incepeti prin a va invata copilul cuvinte esentiale in limba respectiva, asociind vorbele obiectelor din jur, emotiilor sau actiunilor uzuale. Prin joc, va invata orice mult mai repede. Asociati lectiile cu momentele care-i plac cel mai mult: baita, plimbarea pe afara, atunci cand papa ceva ce-i place mult etc.Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro