Cont personal

Niciodata nu este prea devreme pentru carti

autor: Editura Cartea Copiilor

 
Similare
Cititul este o abilitate importanta pe care toti parintii ar trebui sa o cultive copiilor...
 
Copilaria si adolescenta sunt perioade ale vietii cand o alimentatie sanatoasa si echilibrata...
 
De cand cu tehnologia si internetul copii parca au uitat sa mai citeasca sau sa mai treaca pe...
 
Cu toate ca in zilele noastre majoritatea copiilor prefera sa foloseasca calculatorul pentru...
 
Părinţii ajută copilul preşcolar să citescă, oferindu-i în primul rând exempul lor...
 
Taguri: carti  carte  trebuie  prima  copiilor 
O întrebare frecventa a parintilor este când ar trebui sa-i dea celui mic prima lui carte. Multi dintre ei amâna contactul copilului cu o carte pentru momentul când cel mic începe sa vorbeasca si sa constientizeze lumea din jurul sau. Totusi, chiar si daca nu are un an, copilului i-ar putea fi aratate carti, pentru imaginile lor vii si colorate, care-l atrag.

I-ar putea fi indicate si obiectele sau animalele ce se regasesc în carte, rostind clar numele fiecaruia, o data sau de doua ori. Nu poti stii ce cuvânt o sa-i placa, o sa-l gaseasca usor de reprodus si o sa-l spuna prima data.

"Niciodata nu este prea devreme sa începem sa dam copiilor carti, sa-i punem în contact cu lumea cartii, pentru ca tot ceea ce traiesc în copilarie îsi pune amprenta definitiv asupra lor. Cu cât acest lucru se întâmpla mai devreme, cu atât mai mult tot lor le va servi ceva mai târziu", subliniaza Dana Zainea, educatoare la gradinita.

Referitor la cartile potrivite pentru fiecare vârsta, doamna Dana Zainea afirma: "Primele carti care trebuie luate copiilor ar trebui sa fie foarte colorate si sa reziste unui "tratament" ceva mai dur, pentru ca pâna învata sa le foloseasca cum trebuie, cei mici reusesc sa le si strice. Prin urmare, cartile pentru primii ani ar trebui sa fie rezistente, din carton, foarte frumos colorate, pentru a le atrage atentia, si sa prezinte personaje mari, extrem de vizibile pentru copii".

Astfel de carti pentru vârste mici sunt: "Prima mea carte despre culori", "Prima mea carte despre numere", "Omida mâncacioasa" si "Vrei sa fii prietenul meu?" - au pagini cartonate si colturi rotunjite, pentru a avea caracteristicile unei adevarate jucarii, atractive si rezistente. Iar daca ne referim la personaje vizibile, seria cea mai potrivita ar fi cea cu fetita-iepuras Miffy ("Miffy", "Ziua lui Miffy" si "Bicicleta lui Miffy"). În aceste carti, autorul Dick Bruna foloseste tehnica minimalista de ilustratie, lasând la o parte detaliile fara importanta si creionând numai esentialul într-un desen. Imaginile lui Dick Bruna sunt bidimensionale si bine conturate, ceea ce le face usor de identificat de catre copiii de cele mai mici vârste.

"Pentru vârste mai mari, cartile pot sa contina imagini ceva mai schematice, în functie de nivelul la care copii se situeaza", continua doamna Zainea. Pentru acestia, editurile au oferte variate, mai exact titlurile unora dintre cei mai populari autori si ilustratori internationali, cu accentul pus pe ilustratii, la fel de valoroase ca textele si mesajele transmise. Toate titlurile au fost alese în asa fel încât sa cultive gustul copiilor pentru frumos si pentru arta, printr-o diversitate de stiluri de ilustrare: tehnica colajului, folosita de Eric Carle, unica în literatura pentru copii, arta lui Silke Leffler, inspirata din design textil, delicatetea desenelor în acuarela ale Anitei Jeram sau stilul abundent în detalii atent evidentiate, abordat de japoneza Nami Adachi.

De asemenea, putem alege anumite tipuri de carti care sa dezvolte o latura specifica a personalitatii copilului: "Daca dorim sa învete diverse povesti, îi vom cumpara carti de povesti, iar la ora actuala beneficiem de o gama extrem de larga, de foarte buna calitate. Daca dorim sa îi formam niste deprinderi tehnice de lucru, cum ar fi desenul, atunci le putem alege pe acelea unde are un spatiu pentru colorat. Asa ca, în functie de copil, de pasiunile lui si de ceea ce urmeaza sa formam la acesta, putem alege cartile potrivite".

Parintii se plâng adesea ca nu reusesc sa-si convinga copiii sa citeasca. Problema se pune altfel: ei nu trebuie sa-i convinga sau sa-i oblige, ci sa-i atraga. "Cu cât le punem mai repede în fata niste carti, ei accepta, sunt interesati, deoarece o carte reprezinta pentru ei un mister. Iar în momentul în care le dai posibilitatea sa dezlege acest mister, sa deschida cartea, sa o manevreze, atunci interesul lor pentru obiectul în sine este format". Doamna Zainea adauga: "Copiii se poarta natural, lor nu trebuie sa le spui neaparat Deschide o carte! sau Citeste o carte!. Cu cât îi pisezi mai mult si cu cât le ceri mai mult, ai sa obtii reversul medaliei. Dar daca lucrurile vin de la sine si copilul se misca într-o lume plina de carti, daca acasa, la gradinita sau la scoala vede carti în jurul lui, acestea l-ar putea tenta. Am avut prescolari care au învatat toate literele la gradinita numai pentru ca si-au dorit sa afle singuri si sa nu mai fie nevoiti sa depinda de parinti ca sa li se citeasca. Si-au dorit atât de mult sa învete, încât ma tot întrebau pe mine: Ce litera e asta?, pâna au învatat si au început sa citeasca singuri. Prin urmare, lucrurile trebuie sa vina firesc si natural, în niciun caz prin interdictie. În momentul în care apare nu-ul, îl determini pe copil sa faca exact contrariul".

Un exemplu bun pentru ca cei mici sa înceapa sa dezlege tainele cartilor sunt parintii însisi: "Acestia trebuie sa fie vazuti citind o carte, tinând o carte în mâna, deoarece copiii nu fac ce li se spune, ci fac ceea ce vad", concluzioneaza Dana Zainea.

Articol realizat de Editura Cartea Copiilor


Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro