Cont personal

Lectia responsabilitatii

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Taguri: lectia  responsabilitatii  copilul  parinti  educatie 
Asumarea responsabilitatii este o lectie foarte importanta pe care copilul trebuie sa si-o insuseasca temeinic pentru a deveni un adult capabil sa-si conduca singur si eficient viata in general. Si cum nu degeaba se vorbeste despre cei 7 ani de acasa, aceasta lectie trebuie initiata si deprinsa tot in sanul familie, in institutiile scolare fiind apoi aprofundata pe o baza serioasa deja creata. 

Ce inseamna sa fii responsabil?

Calitatea de a fi responsabil tinde sa devina tot mai mult o raritate, in conditiile in care un om real responsabil este asa nu pentru a impresiona sau a castiga anumite avantaje, ci este asa chiar si atunci cand nu este nimeni in jur sa il judece pentru o eventuala fapta gresita. Responsabilitatea presupune respectul pentru ceilalti si in general pentru tot ceea ce ne inconjoara, implicit autorespect, presupune onestitate, principii si valori puternice dar si autocontrol.  

Cum ii invatam sa fie responsabili?

Intrucat obiceiurile din copilarie stau la baza personalitatii, este bine sa il inveti pe copilul tau de mic sa isi asume responsabilitatea pentru actiunile sale, sa faca diferenta intre ceea ce este bine si ceea ce nu este bine, sa i se explice de ce anumite fapte i-ar putea afecta pe ceilalti si in ce fel, pentru ca mai apoi sa fie incurajat sa initieze si sa desfasoare pe cont propriu diferite actiuni. Si cum totul incepe cu lucruri simple si se cladeste treptat, invata-l in primul rand sa isi intretina singur curatenia in lucrurile personale. Sosete sau rufe murdare aruncate pe jos sau pe scaune? Oare nu este acesta un obicei intalnit atat de frecvent si in viata adulta? Copilul trebuie sa invete ca fiecare lucru isi are locul lui, insa pentru ca lectia sa fie insusita temeinic, nu uita, cel mai important este ca parintii insisi sa respecte regulile si sa ofere exemplul personal. 

Este un mare avantaj faptul ca, in general, copiii, incepand de pe la varsta de 5 ani, sunt curiosi si foarte dornici sa dea o mana de ajutor. Astfel, poti sa ii angajezi in diferite treburi usoare, permitandu-le sa iti dea o mana de ajutor. Nu uita de sistemul recompenselor. De cate ori face un lucru util, corect, recompenseaza-l intr-un fel (chiar si numai cu o vorba buna, face miracole!) pentru a-l motiva si determina sa repete aceasta fapta. Tot prin exemplul personal, prin vorbele si faptele noastre, ii invatam cel mai usor respectul pentru ceilalti, compasiunea si ingrijorarea pentru o persoana aflata in suferinta. Parintele este primul model al copilului, asadar ei au nevoie sa vada in parinti curaj, determinare, autocontrol. Lecturile sunt de asemenea o sursa importanta de invatatura, asadar ai mare grija ce carti sau reviste alegi pentru copilul tau, dar si emisiunile pe care ii permiti sa le vizioneze. 
Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro