Cont personal

Importanta disciplinei la prescolari


 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Taguri: copilul  greseli  parinti  disciplina  pedeapsa 
Felul in care prescolarul va rezolva problemele in viata depinde, in mare masura, de modul in care parintii aplica, la aceasta varsta, masurile de disciplina. Incepand de la 5 ani, copilul trebuie invatat ca raspunde de propria sa conduita, de urmarile faptelor sale asupra altora. Pe masura ce se maturizeaza, dorinta de a nu-i tulbura pe altii se transforma intr-un tel: acela de a se conforma regulilor morale in care traim.

Viata in familie si in societate necesita intelegerea si acceptarea anumitor reguli. Rolul parintilor este de a-i insufla copilului aceste reguli, ceea ce inseamna a-l disciplina si nu a-l pedepsi, deci a invata copilul sa se adapteze vietii.

Educarea copiilor si regulile

Educarea copiilor inseamna insa mai mult decat o lista cu reguli. Care se limiteaza la ce au voie si ce n-au voie sa faca; inseamna organizarea zilei, pantru ca el sa stie la ce sa se astepte, ca sa reactioneze in consecinta. Desi disciplina implica organizare (structura) si iubire, copiii trebuie sa aiba libertatea sa nu fie de acord uneori cu parintii, pentru a se dezvolta si a deveni independenti.

Frica de pedeapsa provine din modul autoritar al parintilor de a aplica disciplina. A nu face rau celorlalti, fiindca nu vrei, este cu totul diferit de a nu face rau, de teama pedepsei. Toleranta prea mare a parintilor nu ajuta copii sa-si dea seama de urmarile faptelor rele.

Copilul crescut fie extrem de autoritar, fie intr-un mod foarte tolerant, va ramane iresponsabil, neincrezator si usor de intimidat. Limitele lui sunt incerte: in primul caz. Pentru ca este dirijat permanent, se bazeaza exclusiv pe reactia parintilor; in al doilea, fiind lasat "de capul lui", crede ca orice este posibil si permis.
Pentru a ajuta copilul sa se maturizeze, acorda-i multa atentie, incurajeaza-i faptele bune, dojeneste-l sau sanctioneaza-l pentru cele rele. Analizati si dezbateti impreuna intamplarile; va capata astfel incredere in el insusi si va deveni raspunzator pentru faptele lui.

Sugestii:

 • FII exigent, dar intelegator; stabileste limite, inainte ca puratrea lui sa scape de sub control,
 • Reactioneza dupa gravitatea greselii; nu pedepsi micile obraznicii neintentionate, in acelasi mod cu minciuna, furtul sau violenta; o privire ingrijorata, mustrarea sau cererea de a-si schimba comportamentul sunt suficiente pentru greselile marunte.
 • Spune-i ce inseamna agresiunea: glume care ranesc, porecle, lovire, ciupire, muscatura, bataie.
 • Explica-i ce este furtul: a lua ceea ce apartine altcuiva, fara acordul lui, indiferent de cauza.
 • Explica-i diferenta dintre minciuna grava si secret sau o minciuna nevinovata.
 • Cand regula este incalcata, spune-ti opinia pe un ton ferm si explica-i, dezaprobator, ce s-a intamplat si ce anume a fost gresit in comportamentul lui.
 • Lasa-l sa sufere consecintele purtarii sale: daca se bate cu fratii sai, separa-i si nu-i mai lasa sa se joace impreuna.
 • Daca copilul aduce o ofensa grava unei persoane, discuta serios cu el si apoi da-i o pedeapsa (punerea la colt) sau i-ai un privilegiu ("Nu mai iesi afara, dupa masa").
 • Pentru a fi eficace, trebuie sa fi consecvent, ferm si prompt.
 • Dupa ce incidentul a trecut si dupa ispasirea pedepsei, nu-i mai aminti: uita.
 • Nu categorisi copilul, ci greseala lui: nu-i spune ca e mincinos, ci ca minciunile lui iti scad increderea in el.
 • Nu lovi copilul.
 • Lauda actiunile copilului, nu pe el direct. Lauda poate fi exprimata si printr-un zambet sau o imbratisare, nu numai prin vorbe.
Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro