Cont personal

De ce nu vrea sa imparta jucariile?

autor: Echipa GP

 
Similare
Sportul reprezintă una dintre cele mai bune şcoli ale vieţii în care învăţăm să ne...
 
Tensiunea arteriala reprezinta presiunea cu care sangele circula prin vasele de sange. Valorile...
 
Orice parinte stie ca nu e deloc usor sa-i inveti pe copii bunele maniere. Dar cu siguranta...
 
Computerele, jocurile video si internetul sunt, fie ca vrem, fie ca nu vrem, parte din viata...
 
La nastere, mintea unui copil este ca o carte nescrisa, cu pagini albe. Peste 20 de ani va fi...
 
Taguri: jucarii  copii  impart  darui  joc 

Conceptul de a imparti cu ceilalti ceea ce ai este dificil de inteles de catre cei mici. Gandul ca un obiect al sau poate fi luat de altii sau ca acesta poate fi daruit de bunavoie nu incape in sistemul celui mic de gandire si interpretare a lumii. De aceea, este dificil sa inteleaga ca jocul presupune schimb, si socializarea se bazeaza pe cooperare.

Si totusi, parintii trebuie sa-i insufle treptat celui mic notiunea de impartire a lucrurilor, de schimb si de daruire.

Incepand de cand?

Copilul este capabil de gesturi generoase atunci cand poate realiza un desen oarecare pe care simte nevoia sa-l daruiasca. El nu intelege inca notiunea de a darui, de a impartasi cu altii bucuria unui cadou, dar pricepe ca poate face o placere cuiva daruindu-i ceea ce a realizat prin propriile eforturi.
Pana la patru ani, copilasul considera ca tot ce vede in jur ii apartine, daca nu i se atrage atentia ca lucrurile nu stau chiar asa. De asemenea, considera ca jucariile sunt o prelungire a propriului corp si a face schimb de jucarii sau a le darui inseamna a se desparti  de o parte din sine insusi. Iata de ce majoritatea conflictelor care apar intre juniori sunt conflicte de posesie. Pe masura ce cresc, copilasii invata sa devina mai toleranti si deprind arta compromisului, intelegand ca astfel vor putea pastra si intari legaturile de amicitie.
Unii copilasi inteleg acest mecanism incepand de la trei anisori, altii ceva mai tarziu. Important este sa-i incurajati fiecare pas pe aceasta cale si sa-i subliniati de fiecare data succesele.

Cum il ajutati?

  • Il puteti ruga pe cel mic sa faca ceva cu propriile manute (un desen, o figura de plastilina) si sa daruiasca acest cadou in schimbul unui dar primit.
  • Intre varsta de patru si sapte ani, copilul poate invata sa daruiasca fara sa astepte nimic in schimb. Astfel, in preajma Craciunului, creati-i obisnuinta de a alege cateva dintre jucariile sale si de a le darui altor copilasi, mai lipsiti de posibilitati. Argumentul dumneavoastra suprem poate fi acela ca Mos Craciun nu are timp sa fabrice jucarii pentru toti copilasii si ca ceilalti copii il ajuta daruind altora jucariile proprii.
Daca nu vrea sa imparta...

Daca cel mic nu accepta sa imparta jucariile cu ceilalti copii, la gradinita sau in parc, puteti aplica unele strategii simple de convingere.

  • Stabiliti reguli pentru a favoriza schimbul de jucarii si cooperarea in cadrul jocului. Explicati-i celui mic ca poate lua jucaria altui copil numai atunci cand acesta nu se joaca momentan cu ea. Daca amicul sau foloseste jucaria, cel mic il poate ruga sa i-o imprumute.
  • Explicati-i importanta gestului de a darui si nu insistati fara argumente sa dea o jucarie daca nu doreste. Insistati pe faptul ca acest gest este unul obisnuit, ca jucaria se va intoarce cu siguranta la el si ca prin aceasta simpla actiune de a oferi va face o mare bucurie altcuiva.
Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro