Cont personal

Cum il invatati notiunea de respect?

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Taguri: respect  notiune  copil  parinti  invata 
Respectul este un sentiment care se traduce prin a trata pe ceilalti si lucrurile din jur cu mare grija si atentie. Orice copil trebuie sa invete cat mai curand sa arate respect fata de sine, fata de altii, fata de mancare, de jucarii sau fata de diferentele care exista intre el si ceilalti. Cel mic trebuie sa inteleaga ca lumea nu se invarte in jurul sau si ca nevoile si dorintele sale nu trebuie sa aiba prioritate!
Incepand de cand?
Respectul este o notiune care se invata foarte devreme. La cinci luni, atunci cand bebe musca sanul mamei, mamica trebuie sa-l certe cu blandete si sa-l opreasca sa repete gestul. La doi anisori, cel mic invata sa respecte lucrurile din jur, sa nu le mai rupa, distruga etc.
Dar, pana la patru ani, copilasul ne asculta indemnurile doar pentru a ne face placere, dat fiind ca notiunea de respect este un concept inca necunoscut si abstract pentru el. Pana la patru ani, notiunea de respect intra in conflict cu faza de opozitie prin care trece copilul, o etapa a afirmarii de sine, in care copilasii imping, lovesc, musca, vorbesc tare, isi exagereaza trairile si, mai ales, spun cu o mare voluptate "nu". Aceasta este o faza importanta si normala, pe care specialistii o numesc adesea "mica adolescenta": copilasul devine constient de puterile sale si vrea sa-si extinda controlul asupra celor din jur.
Dar dupa varsta de patru ani, atunci cand cel mic stapaneste mai bine limbajul, agresivitatea sa scade de la sine si il puteti invata, practic si teoretic, ce presupune exact a respecta lucrurile si oamenii din jur.

Care sunt metodele?
  • Respectati-va la randul dumneavoastra copilul, oferindu-i exemplul personal de comportare. Este indicat sa-l tratati ca pe o persoana adulta, fara sa tipati, spunandu-i, atunci cand este cazul, "multumesc" si "te rog".
  • Pentru ca cel mic sa inteleaga notiunea abstracta de respect, este necesar sa apelati la intamplari concrete, la experienta copilului. Nu serveste la nimic sa-i explicati celui mic ca nu trebuie sa arunce cu nisip in ceilalti sau sa le smulga jucariile. Copilul va pricepe ca gestul sau este reprobabil, doar pentru ca va vede tipand, dar nu va intelege ca nu trebuie sa-l repete. Cel mai bine ar fi sa-i povestiti ceva ce poate asimila usor, asociindu-l cu propria sa experienta. Explicatiile de genul: "Mai tii minte cand ai cazut, te-a durut si a trebuit sa iei medicamente? Acelasi lucru i se va intampla si prietenului tau, daca il impingi" sunt cele mai recomandate.
  • Pentru a-l invata sa respecte lucrurile din jur, primul pas este sa-l determinati sa-si respecte propriile obiecte, jucarii si hainute. Pastrarea ordinii in propria camera este o urmare logica a grijii manifestate fata de obiectele pe care le detine. Pentru a-l invata sa-si aranjeze lucrurile, explicati-i ca, astfel, va gasi mai usor obiectele de care are nevoie.
  • Daca are o jucarie favorita, pe care nu vrea s-o imprumute, profitati de acest exemplu pentru a-l invata ca si alti copilasi au obiectele lor favorite, pe care nu le cedeaza cu placere.

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro