Cont personal

Copiii si intrebarile lor!

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Taguri: copii    intreaba    intrebari    parinti    copilul 
Toti copiii, din orice timp si din orice colt al planetei descopera in acelasi fel lumea, iar intrebarile lor sunt, prin urmare, aceleasi de fiecare data. Iata cateva exemple, pentru a va putea pregati raspunsurile adecvate...

Cum se fac copiii?

Aceasta intrebare are la baza curiozitatea copilului legata de aparitia sa pe lume. De aceea, daca nu va cere detalii, nu intrati in detalii anatomice si incercati sa-i oferiti un raspuns mai general, ca un preambul la viitoarele lectii de educatie sexuala. "Tati si mami se iubesc foarte mult, au vrut o familie si si-au dorit sa aiba un copil care sa fie o parte din fiecare." Daca pune intrebari adiacente, ii puteti explica faptul ca tati a pus in burtica mamei o samanta care a crescut si astfel a aparut el. 

Mami si tati vor muri intr-o zi?

Desi pare o intrebare ciudata, nu va ingrijorati. Semnificatia ei este aceea ca cel mic se teme ca, la un moment dat, va ramane singur. Moartea nu-l sperie, ci singuratatea. Ii puteti spune copilului ca moartea este un lucru natural si ca toata lumea moare, acesta este ciclul vietii. De asemenea, este bine sa-i linistiti spaima ca va ramane singur, spunandu-i ca va avea o familie, copii si prieteni.

Daca cineva e urat, atunci el nu este iubit?

Pentru copii, ideea de frumusete este legata de notiunea de bine. Astfel, uratenia reflecta, logic, rautatea, ca in cazul vrajitoarelor din cartile de povesti. Explicati-i ca fiecare om este diferit si unic: fiecare are o anumita inaltime, o anumita culoare a ochilor sau o anumita nuanta de par. Toti au defecte, mai vizibile sau mai putin evidente. Dar trasaturile fizice nu reflecta interiorul unei persoane.

Cand este maine?

Copiii ajung sa inteleaga cronologia evenimentelor abia in jurul varstei de sase-sapte ani. De aceea, li se intampla sa inverseze logica evenimentele. Spre exemplu, cred ca cineva este trist pentru ca plange, si nu invers. Pentru a le explica notiunea de timp si durata, folositi reperele pe care le cunoaste copilul: maine este dupa ce te culci si te trezesti.

Mos Craciun exista?

Intre varsta de doi si cinci ani, copiii cred in lucrurile fantastice si au nevoie de un strop de magie in viata lor. Daca copilul va pune aceasta intrebare inainte de a merge la gradinita sau la scoala, inseamna ca prietenii sai i-au semanat in suflet indoiala. Cand raspundeti, incercati sa dati dovada de diplomatie, spunandu-i ca unii oameni cred in existenta Mosului, altii nu. Daca copilul prefera sa creada in continuare, este bine sa-i protejati acest univers imaginar. Daca este covins ca Mosul nu este decat o poveste, amintiti-i ca el traieste numai in momentul Craciunului, in sufletul celor care vor sa faca daruri si sa fie mai buni. 


PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro