Cont personal

Copiii mei se cearta si se bat tot timpul

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Taguri: copiii  cearta  conflicte  frati  parinti 

Conflictele reprezinta primele lectii despre viata in societate. Acum copilul invata sa-si expuna parerea, eventual, sa si-o argumenteze. Cand nu gaseste argumente sau celalalt nu i le accepta, se ajunge la conflict. Ce puteti face in cazul in care copiii dumneavoastra se cearta, se bat, ce mai, se au ca soarecele si pisica?

Sa-i pedepsiti, sa le interziceti, sau sa-i lasati sa se manifeste cum vor, fie chiar si violent. In general, intre frate si sora lucrurile sunt inca mai conflictuale, relatia lor fiind un amestec de dragoste si ura, in care fiecare ar sari in apararea celuilalt, chiar si in situatii foarte complicate, pentru ca in aceeasi zi, sa se bata ca niste dusmani de-o viata.

Cum trebuie sa reactionez?

Cea mai importanta regula ar fi sa nu interveniti pentru a-i lua apararea celui mai mic, pentru unicul motiv ca e mai mic. Prin acest comportament, riscati sa-i atribuiti celui mai mare un comportament de agresor si celuilalt, de victima. Ceea ce, desigur, in cele mai multe cazuri, nu este adevarat, intrucat amandoi sunt vinovati, intr-o masura mai mica sau mai mare, pentru conflict.

In plus, riscati sa declansati crize puternice de gelozie. Intrebarea "Cine a inceput?" este, asa cum poate v-ati dat seama pana acum, absolut inutila. Desigur ca celalalt. Ca o concluzie, cum nu ati fost de fata la startul conflictului, nu prea puteti sa aveti incredere totala in niciunul, asa ca nu este indicat sa-l credeti mai mult pe unul decat pe celalat si, astfel, sa-i departajati.

Stabiliti niste "reguli de buna intelegere"

Ar fi util daca ati reusi sa stabiliti si sa impuneti niste reguli generale, pe care sa le respecte amandoi. Spre exemplu, nu se intra in camera surorii mai mari atunci cand ea nu este acolo; jucariile imprumutate se returneaza la cererea proprietarului de drept etc. La fel, stabiliti impreuna limitele eventualelor conflicte viitoare.

Explicati-le ca este periculos sa se bata, pentru ca se pot intampla tot felul de accidente si ca cel mai bine ar fi sa-si rezolve conflictele prin dialog. Astfel, invata sa ajunga la compromisuri, ceea ce ii va ajuta in viitor. Nu ii fortati sa fie draguti unul cu celalalt daca nu au chef sau sa actioneze impotriva vointei lor, pentru a-i impaca. Nu judecati prea repede si nu dati verdicte categorice. Aratati-le, prin propriul exemplu, cum se asculta, cum se respecta dorintele celuilalt, cum sa fie intelegatori si cum sa aiba rabdare.

 

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro