Cont personal

Cei 7 ani de acasa! Dezvoltarea fizica si psihica.

autor: Echipa GP

 
Similare
Pentru cei care urmează un ciclu lung de şcolarizare, intrarea la liceu constituie un...
 
Computerele, jocurile video si internetul sunt, fie ca vrem, fie ca nu vrem, parte din viata...
 
Adesea, când o persoană adultă are un comportament lipsit de responsabilitate, arogant,...
 
În anul 1983, psihologul Howard Gardner publica teoria inteligenţelor multiple. În...
 
Procesul dezvoltarii autonomiei, in perioada copilariei mici, debuteaza odata cu achizitia...
 
Taguri: dezvoltare  psihica  fizica  acasa  jocuri 
Daca, in general, aceasta formula este folosita pentru a desemna achizitiile celui mic in materie de bune maniere, nu trebuie sa uitam ca anii de dinaintea intrarii la scoala inseamna mult mai mult. Sunt ani esentiali, in care copilul deprinde o multime de abilitati fizice, in care se dezvolta din punct de vedere afectiv si in care isi contureaza primele interese, hobby-uri si pasiuni.
Haideti sa vedem care sunt cele mai importante pietre de hotar in dezvoltarea fizica, psihica si sociala a copilasului in clipa in care se pregatesc primele sale contacte serioase cu viata.

Dezvoltarea fizica

La varsta de 7-8 anisori, cel mic, ajuns la prin eforturi semnificative la o etapa de bilant, stie deja foarte multe lucruri si micul sau corp se pregateste pentru noi achizitii. Iata care sunt cele mai importante abilitati capatate de copilasul dumneavoastra. Cunoscand ce anume poate face cel mic, il veti putea ghida corect catre viitoarele sale pasiuni.
 • Copilul poate sari coarda sau sodronul, se catara in copaci, patineaza, merge cu rolele. Stie deja sa mearga pe bicicleta, sa inoate si arata mare interes pentru jocurile cu mingea (desi nu este inca pregatit pentru sporturile de echipa).
 • Fie ca este baietel sau fetita, copilul stie sa deseneze, sa picteze folosind acuarelele, poate utiliza trusa de traforaj, poate impleti fire de lana sau alte texturi sau tese (mai stiti jocul "Sa tesem frumos"?), poate insira margele pe ata si poate realiza un puzzle de mici dimensiuni.

Dezvoltarea psihica
Daca achizitiile de ordin fizic sunt uimitoare, cele psihice sunt cu atat mai interesante, pentru ca il apropie foarte mult pe cel mic de universul adultilor.
 • Copilasul este interesat de lectura si poate silabisi cuvintele dintr-un text.
 • Stie sa coloreze, sa utilizeze o carte cu autocolante colorate, sa rezolve un labirint etc.
 • Se intereseaza de calcule aritmetice, mai ales daca sunt prezentate sub forma de jocuri, poate acumula cunostinte legate de valoarea monedelor, de greutati (grame, kilograme etc.) si poate citi corect ceasul.
 • Experimentele fizice si chimice simple (colorarea apei cu substante, aprinderea unor paie cu ajutorul unei lupe puse la soare etc.) vor fi foarte atractive pentru cei mici.
 • Copilul va deveni interesat de colectionarea diverselor lucruri, de schimburi cu alti colectionari si isi poate dezvolta un hobby.
 • Este interesat de trusele de magie (se gasesc in comert) si de invatarea diverselor trucuri cu carti de joc.
 • Se implica entuziast in proiecte mici de bricolaj (realizarea de animale sau alte forme din plastilina ori lemn, confectionarea de lucruri din hartie, materiale textile etc.).
 •  Ii plac povestile istorice sau despre locuri indepartate. Va dori, poate, sa refaca atmosfera dintr-o carte de aventuri sau sa se implice in jocuri cu tema istorica (cavalerii Mesei Rotunde, indienii si cowboy-ii, daci si romanii etc.).

Dezvoltarea sociala
 • Copilul tinde sa-si creeze un grup aparte de prieteni cu care sa impartaseasca secrete, preferinta pentru anumite jocuri si diferite formule speficice - gen un limbaj secret sau diverse parole.
 • Prefera sa se joace cu tovarasi de acelasi sex.
 • Coopereaza cu alti copii in jocuri de echipa.
 • Poate organiza pe cont propriu diferite show-uri: teatru de papusi, spectacole de muzica etc.


Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro