Cont personal

Ce trebuie sa stie sa faca singur un prescolar

autor: Echipa GP

 
Similare
Bulimia nervoasa este o afectiune psihiatrica caracterizata de episoade recurente de ingestie...
 
Poate ca acum 20 ani era mult mai greu sa gasim o jucarie care sa stimuleze creativitatea...
 
Pe vremuri oamenii isi pierdeau dintii de tineri, dantura se ingalbenea si se inegrea si...
 
Soneria insista cu zbarnaitul strident. Tresar. Arunc privirea spre geam -  bezna....
 
Computerele, jocurile video si internetul sunt, fie ca vrem, fie ca nu vrem, parte din viata...
 
Taguri: copil    prescolar    igiena  copil    haine  copil 
Vremea rasfatului si a dragalaseniilor a trecut. Copilul dvs. trebuie sa invete sa faca singur anumite activitati. Doar astfel va invata sa fie independent, sa fie sigur pe propriile forte si sa aibe grija de el. Asa ca, dragi parinti, dupa varsta de 3-4 ani, lasati-va copilul liber. Este sufiecient de mare pentru a face singur cateva activitati esentiale. Sa aflam impreuna ce trebuie sa stie si sa faca singur un copil prescolar.

Igiena zilnica

Un copil prescolar (chiar de la varsta de 4 ani) trebuie sa stie sa se spele singur pe maini, pe dinti, pe fata, pe corp. Pentru inceput il puteti supraveghea si ii puteti spune sa insiste daca vi se pare ca face totul superficial. Cu aceasta ocazie ii puteti explica, daca n-ati facut-o inca, rolul igienei in viata unui om. Laudati-l de fiecare data si nu-l certati daca se uda putin pe haine sau daca scapa sapunul pe jos.

Imbracat si dezbracat

Copilul trebuie lasat sa incerce, inca de la varsta de 3 ani, sa se imbrace si sa se dezbrace singur. Chiar daca dureaza mai mult, acesta trebuie sa invete sa-si puna ciorapii, sa-si ia ghetele corect, sa-si traga pantalonii pe el etc. Pentru inceput, puteti incepe cu bezbracatul hainelor. E mai usor pentru cel mic.

Ordinea in camera

Evident ca nu va veti pune copilul sa dea cu aspiratorul de la varsta de 3 ani. Insa, la varsta de 5 ani poate sa stearga praful si sa-si aseze singur jucariile. Cu cat inainteaza in varsta, il puteti lasa sa-si faca singur patul, sa-si aseze hainele in dulap. Ideea este ca aceaste activitati trebuie sa inceapa de la o varsta frageda, pentru inceput impreuna cu mama, in joaca, si apoi singurel, asa cum stie el mai bine, in ritmul lui.

Mancatul si stransul mesei

Copiii trebuie sa manance singuri de la varste mici. Chiar daca in urma unei mese va trebui sa spalati pe jos, incurajati-va copilul sa seveasca singur masa. Invatati-l sa foloseasca lingura, furculita si "pofta buna". Nu uitati ca dupa masa, cel mic trebuie sa-si duca singur farfuria la chiuveta. Cu cat creste mai mult si se va apropia de varsta scolara, copilul va invata sa se descurce cat mai bine la masa.

Folosirea aparaturii din casa

Calculatorul, tableta, televizorul, prajitorul de paine si cuptorul cu microunde fac parte din categoria aparaturii care poate fi utilizata de un copil prescolar. Cel mic trebuie sa stie sa aprinda singur un calculator sau un televizor, sa-si puna o felie de paine in prajitor sau un bol de supa in cuptorul cu microunde. Evident, acest lucruri se fac de la o anumita varsta si doar sub supravegherea parintilor. Insa, un copil dezvoltat normal, la varsta de 5-6 ani, trebuie sa stie sa foloseasca aceste aparate, daca ele exista in casa.

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro