Cont personal

Ce fac cand copilul vorbeste urat

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Taguri: copilul  vorbeste  cuvinte  injuraturi  parinti 
Majoritatea copiilor trec prin etapa in care pare ca cea mai mare placere a lor este utilizarea de cuvinte urate. Situatia este jenanta si neplacuta pentru parinti, dar trebuie sa intelegeti ca mecanismul psihologic care sta la baza acestui tip de comportament este complex, iar scopul celor mici este unul inofensiv.
Vorbesc urat fie pentru ca li se pare amuzanta repetarea cuvintelor "interzise", fie pentru ca au auzit respectivele vorbe la altcineva si vor sa va testeze reactia, fie, nu in ultimul rand, pentru ca vorbele in sine suna distractiv. Aceasta atitudine este tipica pentru copiii de varsta prescolara si este posibil sa recidiveze atunci cand nazdravanul merge la scoala.

Trucuri pentru dezvat
  • Atunci cand va auziti pentru prima data copilul rostind niste lucruri necuviincioase, este important sa nu va aratati prea socati sau scandalizati. Tineti minte, copilul nu stie ce spune, nu intelege sensul cuvintelor si nu face decat sa repete niste lucruri auzite de la altii.
  • De asemenea, nu este bine nici sa va faceti ca nu ati auzit ce spune. Este posibil ca cel mic sa vorbeasca urat tocmai ca un mijloc de a va atrage atentia.
  • In loc sa-i spuneti sa taca, explicati-i limpede si calm ca nu trebuie sa spuna astfel de cuvinte. Asigurati-va ca dumneavoastra insiva nu injurati si dati dovada de consecventa in obiceiul de a ocoli cuvintele urate.
  • Copilul invata ce sa spuna si ce nu in functie de reactiile adultilor din preajma sau urmand exemplul adultilor din familie, de la scoala etc.
  • Daca cel mic este nervos si foloseste cuvintele respective in momentele de furie, este important sa discutati cu el despre emotiile pe care le incearca. Este bine sa-l invatati sa utilizeze niste cuvinte ceva mai rezonabile atunci cand este manios sau frustrat.
  • Anumiti copii continua sa foloseasca un limbaj vulgar sau sa adreseze jigniri celor din jur chiar dupa ce li s-a spus ca acest lucru este inacceptabil. In acest caz, comportamentul este justificat de motivatii diverse: fie pentru ca aud foarte des astfel de cuvinte in mediul familial sau la gradinita, la scoala, la joaca etc., fie pentru ca au un caracter usor agresiv, fie pentru ca prezinta unele intarzieri in dezvoltarea limbajului si nu cunosc alt mijloc de a-si exprima furia sau frustrarea. Incercati sa verificati aceste aspecte si sa indreptati problemele in cauza.
  • Nu uitati ca amenintarile, si pedepsele nu servesc la nimic. Daca va certati copilul de fiecare data cand foloseste un cuvant urat, la fiecare nou incident survenit intre dumneavoastra si el isi va pune in valoare intreg repertoriul de injuraturi pe care-l cunoaste.
  • Daca foloseste cuvintele urate in public, cel mai bun lucru este sa-l ignorati, ca sa nu dati amploare evenimentului. Atunci cand are audienta, copilul se va incapatana si mai tare si va repeta mai tare si mai zgomotos cuvintele cu pricina.


Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro