Cont personal

Rolul ciocolatei in alimentatia copiilor

autor: Echipa GP

 
Similare
Bulimia nervoasa este o afectiune psihiatrica caracterizata de episoade recurente de ingestie...
 
Poate ca acum 20 ani era mult mai greu sa gasim o jucarie care sa stimuleze creativitatea...
 
Pe vremuri oamenii isi pierdeau dintii de tineri, dantura se ingalbenea si se inegrea si...
 
Soneria insista cu zbarnaitul strident. Tresar. Arunc privirea spre geam -  bezna....
 
Computerele, jocurile video si internetul sunt, fie ca vrem, fie ca nu vrem, parte din viata...
 
Taguri: copil  ciocolata  carii  alimentatie  stres  memorie 
Neagra, cu lapte, cu alune, cu stafide sau cu umpluturi delicioase si cremoase... ciocolata este marea pasiune a celor mici. Si, sa recunoastem, si a parintilor! Dar este ea utila sau daunatoare? Are si calitati sau numai o multime de defecte, cauzand carii, alergii si marind nivelul de colesterol? Si daca tot nu putem interzice complet acest aliment, ce ciocolata este mai buna pentru cei mici?

Ciocolata cauzeaza alergii?
Daca va ingrijoreaza acest aspect, mai ales cand copilul dumneavoastra a manifestat deja o alergie de tip alimentar, trebuie sa stiti ca, intr-un top al alimentelor vinovate de declansarea acestei afectiuni, ciocolata se plaseaza pe ultimele locuri, precedata de alte produse ca pestele, ouale, crustaceele, laptele de vaca, capsunile... Datele existente arata ca mai putin de 2% dintre copilasii alergici manifesta o sensibilitate la ciocolata.

Ciocolata si cariile
Aceasta veste va va surprinde cu siguranta, dar cercetarile in domeniu arata ca ciocolata nu favorizeaza aparitia cariilor. Dimpotriva, se pare ca ar avea capacitatea de a le combate. S-a demonstrat ca pudra de cacao poseda calitatea de preveni cariile datorita continutului in trei substante: taninii (care impiedica dezvotarea bcteriilor), fluorul (prezent intr-o proportie de 0,05 mg/100 g) si fosfatii (care actioneaza impotriva acizilor formati de descompunerea zaharurilor).
Totusi, ciocolata contine si zahar, care se afla la originea formarii cariilor. De aceea, perierea dintilor este necesara pentru a mentine sanatatea dintilor celor mici, mai ales ca ciocolata se "ascunde" in spatiile interdentare.

Actiunea anti-depresiva a cicolatei
Ciocolata actioneaza ca un anti-depresiv datorita continutului sau in substante endorfine care amelioreaza durerea si binedispun. Teobromina, un alcaloid prezent in boabele de cacao, favorizeaza concentrarea si imbunatatesc vitezei de reactie. Capacitatea de a stimula productia de serotonina, si ea asociata consumului de ciocolata, calmeaza si ajuta la cresterea moralului. De aceea, ciocolata este recomandata in cadrul examenelor, in momentele de studiu sau in perioadele epuizante sau surmenante din viata adolescentilor.

Se digera greu?
Dimpotriva, este unul dintre alimentele care se digera rapid. Studiile au demonstrat ca timpul de retinere a 200 g de ciocolata in stomac este foarte scazut (una sau doua ore, mai ales daca este vorba despre ciocolata cu lapte).

Totul depinde de cantitate
In concluzie, se poate spune ca ciocolata este un aliment care nu ingreuneaza digestia, nu influenteaza in mod spectaculos luarea in greutate si nu provoaca alergii... daca este consumata in cantitati rezonabile si fara exces.  Ciocolata poate fi introdusa in alimentatia celor mici incepand cu 4-5 ani, dar intotdeauna in cantitati rezonabile si nu ca pe un desert obisnuit.

Diferitele tipuri de ciocolata
In functie de continutul de cacao, ciocolata este de mai multe feluri. Ciocolata este un amestec de zahar si cacao, la care se adauga unt de cacao, lapte, miere, substante aromatice, grasimi, fructe uscate etc. 
Ciocolata cu lapte contine minimum 30% cacao, iar ciocolata amaruie are un procent de 70% de cacao. Ciocolata alba nu contine cacao, dar are in componenta unt de cacao intr-o concentratie de cel putin 30%!


Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro