Cont personal

Efectele alimentatiei de tip fast-food asupra dezvoltarii copilului

autor: Mihaela Hagiu

 
Similare
Sportul reprezintă una dintre cele mai bune şcoli ale vieţii în care învăţăm să ne...
 
Tensiunea arteriala reprezinta presiunea cu care sangele circula prin vasele de sange. Valorile...
 
Orice parinte stie ca nu e deloc usor sa-i inveti pe copii bunele maniere. Dar cu siguranta...
 
La nastere, mintea unui copil este ca o carte nescrisa, cu pagini albe. Peste 20 de ani va fi...
 
Pentru copii, vestimentatia reprezinta o modalitate excelenta de a-si exprima personalitatea,...
 
Taguri: fastfood  copii  obezitate  alimentatie 
Tot mai multi copii si adolescenti au capatat o serie de obiceiuri alimentare care au efecte nocive asupra starii de sanatate: consumul exagerat de produse de tip fast food sau junk food, consumul exagerat de bauturi carbogazoase, renuntarea la micul dejun, mancatul in graba, sedentarismul.

Responsabili pentru aceste obiceiuri alimentare neadecvate sunt, pe de-o parte, producatorii, prin realizarea unor reclame ce vizeaza copiii. Pe de alta parte, si parintii promoveaza din ce in ce mai mult astfel de erori alimentare. Odata trecuti de perioada alaptarii si a diversificarii, copiii se adapteaza obiceiurilor alimentare din familie, iar acestea persista adesea si la varsta adulta. Exista o probabilitate mare pentru copiii obezi sau supraponderali sa devina adulti obezi sau supraponderali.

Efectele negative

Produsele tip fast-food sunt gustoase, la preturi accesibile, le gasim pretutindeni iar unele ii ademenesc pe copii cu tot felul de jucarioare incluse. In fapt, “mancarea” fast-food este foarte saraca in valori nutritive, dar bogata in grasimi, sare, zahar, aditivi si coloranti chimici si contine multe calorii.

Printre efectele negative ale consumului exagerat de produse tip fast-food asupra organismului uman se numara:
  • obezitatea, care la randul ei este cauza principala a unor maladii cornice foarte grave (diabetul de tip II, boli cardiovasculare, hipertensiune arteriala, unele forme de cancer)
  • cresterea nivelului colesterolului
  • boli de ficat si stomac
  • constipatie
  • probleme dentare
  • anomalii endocrine
  • senzatie de oboseala
Produsele tip fast-food contin mari cantitati de grasimi trans, considerate nocive pentru organismul uman. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a cerut statelor lumii, inca din 1978, interzicerea grasimilor trans. Producatorii au ignorat insa aceste recomandari.
Studii recente arata ca excesul consumului de produse fast-food la copii este responsabil de scaderea capacitatii de memorare si concentrare, un IQ scazut si performante scolare slabe.

Obezitatea in cifre

Alimentatia deficitara, bazata pe fast-food si sedentarismul sunt din ce in ce mai mult considerate principalele cauze ale obezitatii. Evolutia obezitatii a determinat OMS ridicarea acesteia la statutul de boala in 1997. In prezent, obezitatea este considerata din ce in ce mai mult o problema de sanatate publica.
Romania este pe locul trei in Europa in privinta obezitatii la copii. Iar numarul copiilor supraponderali a crescut cu 18% in ultimii 10 ani.

Obezitatea a progresat atat de rapid in randul copiilor, incat se estimeaza ca exista trei milioane de copii obezi in Europa si 85.000 devin obezi anual.
Studii efectuate in tarile din Uniunea Europeana arata ca 40% dintre baieti si 70% dintre fete fac prea putina miscare si mananca prea putine legume. Numai 13% dintre copiii cu varste cuprinse intre 13 si 17 ani mananca mai mult de 200 de grame de legume pe zi si doar 16% dintre ei consuma cel putin doua portii de fructe pe zi. Unul din doi adolescenti isi satisface necesarul caloric pe zi prin grasimi din produse tip fast-food.
Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro