Cont personal

Alimentatia copilului prescolar

autor: Mihaela Hagiu

 
Similare
Copilaria si adolescenta sunt perioade ale vietii cand o alimentatie sanatoasa si echilibrata...
 
Tot mai multi copii si adolescenti au capatat o serie de obiceiuri alimentare care au efecte...
 
O alimentatie echilibrata si cu valoare nutritiva inalta este extrem de importanta in cazul...
 
Odata cu inceperea scolii, multi parinti sunt tentati sa suplimenteze ratia zilnica a scolarului...
 
In perioada de copil mic si prescolar are loc o incetinire a ritmului de crestere si o...
 
Taguri: alimentatie  prescolar    fructe  alimente  legume 
In perioada de copil mic si prescolar are loc o incetinire a ritmului de crestere si o accentuare a diferentelor morfologice si fiziologice. Dentitia se completeaza, are loc consolidarea aparatului locomotor, se perfectioneaza coordonarea miscarilor, dezvoltarea psihomotorie largeste modalitatile de adaptare la mediu.

Copilul prescolar este foarte activ, are perioade lungi de veghe, interactioneaza din ce in ce mai mult cu lumea inconjuratoare. Astfel, nevoile lui nutritionale si energetice cresc, iar satisfacerea acestora nu trebuie sa fie intamplatoare.
Alimentatia copilului prescolar trebuie sa cuprinda o varietate mare de alimente din grupele de baza (paine, cereale, orez si paste fainoase; legume si fructe; lactate; carne si oua).

Necesarul zilnic de alimente

Necesarul zilnic de proteine poate fi asigurat prin consumul a 60-70 g de carne, 500 ml lapte, 20 g branzeturi, precum si din consumul de alimente de origine vegetala, cum ar fi cerealele si leguminoasele.
Glucidele se asigura prin consumul de paine (140 g/zi), fainoase (40g/zi), legume si fructe. Legumele se servesc sub forma de supe, piureuri si salate imbogatite cu putin ulei. Fructele trebuie consummate proaspete sau sub forma de compoturi, coapte, piureuri. Nutritionistii apreciaza ca un copil trebuie sa consume 200-220 g fructe pe zi.
Grasimile pot fi date sub forma de unt, smantana sau ulei.

La aceast varsta este bine sa se evite consumul de mezeluri si conserve, excesul de sare sau de zahar.
Cantitatea de mancare trebuie sa fie adecvata varstei copilului. O modalitate de stabilire a cantitatii de mancare la copilul mic, in lipsa tabelelor si a graficelor, se poate face prin servirea unei linguri de alimente din fiecare grup alimentar pentru fiecare an de varsta.

Cand trebuie sa mancam

Copilul va avea 5 mese pe zi, 3 mese principale si 2 gustari. Este indicat sa se respecte un orar zilnic de servire a meselor. Masa principala a zilei este pranzul, care poate fi alcatuit din doua feluri de mancare (felul unu - supa sau mamaliguta cu branza; felul 2 – legume preparate cu carne si poate fi insotit de o salata de cruditati). Pranzul se poate incheia cu un mic desert. Gustarile pot fi formate din cereale cu lapte, sandvisuri, fructe, sucuri de fructe, iaurt simplu sau cu fructe, branza. Seara se pot servi budinci, soteuri, papanasi, mamaliguta, sandvisuri cu unt si branză, o cana cu lapte simplu sau lapte cu fainos. Nu se dau dulciuri la masa de seara, pentru ca favorizeaza aparitia cariilor, si nici alimente excitante, care pot agita copilul (ciocolata, cacao). Apa se va da la sfarsitul meselor.

ATENTIE!

1. Copilul trebuie invatat sa deprinda obiceiul de a se spala pe maini inainte de fiecare masa si pe dinti, dupa masa.
2. Copilul nu va fi certat la masa, nu va fi sanctionat daca nu mananca tot si nici obligat sa manance tot din farfurie.
3. Este important sa nu fie incurajate preferintele copilului pentru alimente neadecvate varstei (cartofi prajiti, chipsuri, bomboane).
4. La aceasta varsta este bine ca prescolarul sa manance la masa cu familia, de cate ori este posibil, comportamentul parintilor constituind un model stimulativ pentru copii in deprinderea unor obiceiuri alimentare sanatoase.

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro