Cont personal

Povestea bradului

autor: Echipa GP

 
Similare
Guma de mestecat este un produs extrem de bine vandut, mai ales in randul copiilor. De...
 
Obezitatea este una dintre cele mai mari probleme de sanatate cu care, milioane de oameni, se...
 
Raceli, otite, bronsite... pentru a evita infectiile in aceasta iarna, nu trebuie decat sa...
 
Unul dintre cele mai importante simboluri ale Craciunului, pomul de iarna nu a existat de la...
 
Cand ii povestiti celui mic ca Mos Craciun ii aduce cadourile pe care le gaseste sub brad,...
 
Taguri: bradul  poveste  Craciun  iarna  obiceiuri 
Unul dintre cele mai importante simboluri ale Craciunului, pomul de iarna nu a existat de la bun inceput in configurarea sarbatorii, ci s-a impus treptat, capatand semnificatii din ce in ce mai bogate si castigand prim-planul sarbatorilor de iarna.

 • In secolul XI, se organizau spectacole religioase avand ca tema izgonirea din Rai si povestea arborelui Paradisului, care, dupa cum  stim, era un mar. Dar pentru ca iarna era dificil de gasit un mar plin de fructe, se impobodea cu mere un bradut vesnic verde.
 • In 1521, pomul de Craciun este mentionat pentru prima data in Alsacia, iar in 1546, tot in aceasta regiune (care pare a fi locul de nastere al bradutului de iarna) se autorizeaza taierea de brazi pentru decorare in cursul noptii de 21 decembrie.
 • Primii brazi erau impodobiti cu mere, cu dulciuri si cu mici prajituri care semanau cu anafura.
 • In secolele XVII si XVIII apar primii brazi iluminati. Pentru ca ceara era scumpa (si exclusiv rezervata bisericilor), in ramurile verzi se prindeau jumatati de nuci umplute cu ulei si cu fitile, care se aprindeau.
 • Mai tarziu, in varful bradului se aseza o stea simbolizand astrul care i-a ghidat pe magi catre orasul Betleem.
 • O gravura din 1806, de origine germana, reprezinta un brad decorat cu diverse figuri, personaje, animale si pasari.
 • Dar abia in secolul XIX, mai precis in anul 1840, bradutul de Craciun ajunge sa semene cu imaginea lui de astazi si obiceiul ornamentarii pomului de iarna se generalizeaza. Regina Victoria a Marii Britanii si regele Albert adopta traditia decorarii bradului cu ghirlande si globuri si fac din el un personaj central al sarbatorii sfinte de Craciun.
 • Se nasc si celebrele globuri colorate, inventate in 1858, in orasul Meisenthal. Traditional, bradul se decora cu mere si alte fructe, dar iarna anului 1858 a fost atat de grea, incat merele de toamna nu s-au mai putut pastra in camari si pivnite. Astfel, un maestru sticlar a avut ideea de a confectiona merele din sticla.
 • In anul 1880, in Statele Unite, isi face aparitia bradul impodobit cu instalatii electrice.
 • La noi, bradul de Craciun nu a fost o traditie rapid adoptata, pentru ca romanii considera ca bradul este un pom de inmormantare. Este adevarat, si in aceasta calitate bradul este frumos impobodit (cu paine si colaci, fructe), dar el are o semnificatie exclusiv funerara. De altfel, in traditia pagana a multor popoare, bradul joaca roluri diverse, fiind un personaj important in diverse ritualuri.
 • La sfarsitul secolului XIX, romanii incep sa adopte acest obicei al impodobirii, bradului, o traditie de altfel costisitoare, pe care nu multa lumea si-o putea permite.

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro