Cont personal

Parinti vs. adolescenti

autor: Adolescentul Anonim
 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Taguri: parinti  adolescenti  parintii  acestia  trebuie 
Conceptiile diferite dintre generatii, sunt principalii factori ai conflictelor dintre parinti si copii. Multi specialisti au incercat sa gaseasca solutii ce ar putea preveni eventualele neintelegeri insa, in ciuda cercetarilor, nu au reusit sa gaseasca solutii care sa-i multumeasca si pe noi, tinerii, si pe parintii nostri.

Parintii, odata cu nasterea copiilor lor, au datoria de a fi un bun exemplu pentru copii, deoarece in primii ani de viata, ei sunt unicele modele in ochii nostri. Odata cu adolescenta, copii se manifesta in mod bizar, uneori fiind de nerecunoscut daca nu sunt tratati cu intelegere si respect (chiar si eu am trecut prin asta).

"copilul ideal"

Primele conflicte, vorbesc din proprie experienta recenta, apar atunci cand adolescentul isi manifesta dorinta de independenta, de multe ori neacceptata de parintii autoritari sau poate chiar de parintii care nu doresc sa creada ca "micutii lor" au crescut.
Orice parinte are un model de "Copil ideal". Copilul ideal este studios si premiant, isi impartaseste gandurile si secretele parintilor, nu pierde ore in sir in fata calculatorului si nu sta treaz pana noaptea tarziu, ajuta foarte mult la treburile casnice, nu iese din cuvantul parintelui si niciodata nu ridica tonul. Copilul ideal ar trebui, dupa parintii mei si ai tai probabil, sa asculte muzica populara, sa se imbrace in pantaloni de stofa si camasa calcata, sa se tunda scolareste pana la 100 de ani. Va imaginati ca nici nu aduc in discutie muzica rock, tatuajele, iubitele, bautele etc.......

"parintele ideal"

Dar nu numai parintii au un model perfect, ci si copii au un model de "parinte ideal" - cei care ii trateaza cu seriozitate si ii considera suficient de maturi pentru a putea lua propriile decizii. Parintii ideali sunt cei care nu-si controleaza copilul, care nu ii santajeaza emotional, care lasa libertatea de a decide si de a alege copilului lor. Parintii ideali sunt cei care stiu sa asculte si sa inteleaga ... si abia apoi critica. Ultima parte le lipseste la peste 80% dintre parintii de adolescenti. Si daca cineva ma poate contrazice, il invit sa o faca!

"critica si cicaleala ... pot fi daunatoare"

In ciuda iubirii pe care parintii le-o poarta copiilor, acestia trebuie sa fie constienti de faptul ca, desi ei luau deciziile pentru copiii lor in majoritatea cazurilor, odata deveniti adolescenti, acestia trebuie sa invete sa  "creasca" in proprii lor ochi, sa-si dezvolte respectul de sine, sa isi incerce puterile, autocontrolul si chiar sa invete din propriile greseli. In discutiile dintre cele doua "tabere", parintii trebuie sa fie cei care vor incerca sa prezinte propria opinie, dar nu sa incerce sa ii urmeze orbeste, aratand incredere in capacitatea lui de decizie.
Adolescentul isi va capata independenta treptat, dovedind ca isi poate asuma responsabilitati, ca a devenit mai matur. Indiferent de varsta pe care o au, copiii au nevoie sa fie laudati, incurajati de ceilalti pentru a capata mai multa incredere in sine.

Comunicarea este foarte importanta in relatia parinte-copil. Este necesar ca acestia sa discute despre planurile de viitor ale copilului, aratand interes si intelegere pentru nevoile sale. Critica si cicaleala, pentru nimicuri pot fi daunatoare. Copiii pot lua in nume de rau toata aceasta actiune si se pot razvrati contra parintilor, considerand ca acestia fac totul din rautate si nu pentru ca sunt protectori. Membrii unei familii trebuie sa invete sa se respecte si sa se inteleaga unii pe altii.
De asemenea, parintii trebuie sa accepte faptul ca adolescentii acorda o importanta parte a timpului lor prietenilor. Important este ca acestia sa nu se departeze de parinti, deoarece nimeni nu poate inlocui prezenta familiei.Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro