Cont personal
Intrebari pentru specialistii
 


INTREBARE

Categorie: PSIHOLOGIA MAMEI SI COPILULUI
Subiect: Frica de caini
Autor: biluta28
Data adaugarii: 29-07-2009
Modificari: 0
Data ultimei modificari: niciodata


As dori sa stiu ce pot face pentru fetita mea de 10 ani ca sa nu-i mai fie frica de caini. A avut 2 episoade urate legate de caini in decurs de o saptamana un caine a sarit sa o muste de picior in timp ce fugea pe strada cu fratiorul ei ( cainele o cunostea, nu am inteles de ce a sarit la ea) iar la 2 zile dupa incident in parc in timp ce se dadea cu bobul pe partie s-a repezit asupra ei un caine lup ea fiind jos culcata cainele s-a pus peste ea sa o miroasa nu i-a facut nimic, dar ea s-a speriat ff rau mai ales ca a luat-o prin suprindere si avand si experienta celuilalt caine care o muscase superficial de pantaloni. Prin urmare dupa cele 2 incidente a ramas cu o frica exagerata de caini, indiferent ce caine e mic sau mare cum il vede intra intrun fel de panica plange, tremura si tipa de ai zice ca acum o omoara desi cainele e la distanta de ea. Imi e foarte greu sa o scot din starea respectiv si chiar daca animalul nu mai este in preajma ea continua sa tremure si sa planga agitandu-se a disperare. V a rog sa ma sfatuiti sa o invat sa scape de frica si de acesta disperare. Multumesc pentru orice raspuns.


RASPUNS

Categorie: PSIHOLOGIA MAMEI SI COPILULUI
Subiect: Frica de caini
Autor: Psiholog Clinician Specialist Stefania Gubavu
Data adaugarii: 29-07-2009
Modificari: 0
Data ultimei modificari: niciodata


Fricile cele mai puternice apar atunci cand ne simtim integritatea fizica amenintata. Mai ales in cazul copiilor, Eu-l la aceste varste fiind strans legat de identitatea corporala.
Un prim pas pe care puteti sa-l faceti este acela de a explora impreuna ce scenarii si-a construit fetita dumneavoastra legat de caini: concret, care este cel mai rau lucru care crede ca i se poate intampla ca urmare a intalnirii cu un caine. Puteti face acest lucru desenand impreuna diferite lucruri, animale, desenand si un caine. Sau puteti folosi un animalut de plus care are anumite trasaturi comune cu un caine. Dupa ce aflati fricile ascunse in aceste scenarii incercati sa o securizati pe fetita in privinta acestora. De exemplu, puteti cititi impreuna povesti in care personajul principal este un catel care salveaza copii. Sau puteti viziona impreuna filme cu aceasta tema (ex: Lassie). Va recomand sa discutati de fiecare data pentru a observa ce a inteles fetita dumneavoastra din poveste sau film.
Puteti incepe si un proces de expunere treptata: va puteti juca cu un catel de plus, rugand-o sa ii atinga blanita, sa spuna ce ii place, ce o sperie, sa explorati impreuna aceste atribute. Dupa care va puteti duce la petshop-uri sa observati de la o distanta confortabila catelusi, dupa care treptat sa intre in contact cu ei. Scopul este de a o ajuta pe fetita dumneavoastra de a intelege nuantele de comportament ale unui animal, de a percepe diferenta intre agresivitate si joaca. In prezent, in frica tindem sa interpretam orice gest ca fiind agresiv.
Tineti cont mereu de granita dintre siguranta si frica pe care fetita le resimte in aceste situatii.
Accentuati aspectul tactil al relatiei deoarece este o modalitate prin care copiii cunosc necunoscutul, fricile.
Puneti in practica aceste lucruri si vedeti daca se schimba ceva in modul in care fetita relationeaza cu cainii.

Un exemplu bun sunteti chiar dumneavostra. Asa ca va invit sa va jucati cu catei, fara a face presiuni asupra fetitei sa se joace si ea. Va putea observa naturaletea, bucuria si siguranta cu care va jucati si va capata treptat curaj .


Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro