Cont personal
Intrebari pentru specialistii
 


INTREBARE

Categorie: PSIHOLOGIA MAMEI SI COPILULUI
Subiect: De ce plinge fetita mea dupa bunica?
Autor: cristinalupu
Data adaugarii: 29-07-2009
Modificari: 0
Data ultimei modificari: niciodata


Fetita mea Luiza are 2 ani si 5 luni,sint destul de speriata ,deoarece plinge f tare dupa mama mea,bunica ei. Chiar daca o las o zi intreaga la bunica seara nu vrea sa mearga acasa decit insotita de bunica.Am incercat sa nu o duc o perioada de citeva zile la bunici.Cit nu-i vede intreaba ,mai suspina dar ii trece. Sunt inspaimintata ca deja a inceput nu sa plinga ci sa tipe pina ramine fara aer.
Va multumesc!


RASPUNS

Categorie: PSIHOLOGIA MAMEI SI COPILULUI
Subiect: De ce plinge fetita mea dupa bunica?
Autor: Psiholog Clinician Specialist Stefania Gubavu
Data adaugarii: 30-07-2009
Modificari: 0
Data ultimei modificari: niciodata


Buna ziua.
Din ceea ce ati scris putem presupune ca fetita dumneavoastra s-a atasat foarte mult de bunica. Ele au petrecut, poate, timp mai mult impreuna decat ati facut dumneavoastra acest lucru. Este posibil ca momentan bunica sa reprezinte pentru fetita dumneavoastra o ancora, un reper securizant. Bunicii au deseori o disponibilitate mai mare de timp decat parintii, care au mai multe responsabilitati. Atasamentul este necesar la varstele mici pentru a crea bazele relatiilor de mai tarziu. Insa Luiza, dupa cum ati observat, are dificultati in a se desparti de bunica.
Ceea ce va trebui dumneavoastra sa faceti este sa ii faceti cunostinta Luizei cu socialul, sa o ajutati sa initieze si alte relatii. Puteti incepe de la relatia ei cu dumneavoastra. Creati-va impreuna cat mai multe ritualuri ale voastre. Pornind de la ceea ii place Luizei sa faceti impreuna anumite activitati. De asemenea, si treburile dumneavoastra le puteti face impreuna: de exemplu gatitul, pregatirea mesei. Acestea o vor face sa isi doreasca sa vina acasa de la bunici pentru a se "juca" impreuna cu dumneavoastra. Important este sa aveti anumite activitati impreuna pe care le faceti in mod repetat. Acest aspect de stabilitate securizeaza foarte mult.
De asemenea este recomandabil sa aveti o ora cat mai fixa de iesit in parc impreuna sau toata familia si Luiza sa aiba posibilitatea sa se joace cu cat mai multi copii de varsta ei. Trebuie sa ne pregatim si pentru gradinita, nu?
Relatia cu bunica poate continua ca si pana acum. Cu timpul, pe masura ce Luiza va intra si in alte relatii, va reusi sa se desparta de bunica fara sa devina anxioasa.
Sa imi spuneti cum merg lucrurile.

In final va recomand articolul "Dezvoltarea Eu-lui de la 0 la 3 ani"


Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro