Cont personal
Intrebari pentru specialistii
 


INTREBARE

Categorie: LEGISLATIE
Subiect: concediu crestere copil pentru tatic pentru o luna de zile
Autor: irinel
Data adaugarii: 23-05-2012
Modificari: 0
Data ultimei modificari: niciodata


Buna ziua!
As dori sa ma lamuriti in legatura cu noua lege valabila cu 1 martie 2012 referitoare la obligatia taticilor de a sta in concediu crestere copil timp de o luna de zile iar mama sa se intoarca la munca, cu o luna mai devreme. Legea aceasta chiar se aplica? Am auzit la tv ca este in vigoare pentru copiii nascuti dupa data de 1 martie 2012.
Vreau sa stiu daca este obligatoriu sau optional.
Alta intrebare, mai este valabil contractul colectiv de munca 2007-2010 conform caruia se dau 5 zile libere pt.tata si premiul de nastere (salariu mediu pe unitate). Am inteles ca s-au taiat, zile se dau doar 3 si salariul mediu pe unitate nu se mai da.
Va multumesc anticipat!
o zi buna!


RASPUNS

Categorie: LEGISLATIE
Subiect: concediu crestere copil pentru tatic pentru o luna de zile
Autor: Avocat Larisa Somfalean (CV)
Site: www.advocate.ro
Data adaugarii: 13-06-2012
Modificari: 0
Data ultimei modificari: niciodata


Stimata Doamna,

Intradevar, conform modificarilor aplicabile de la 1 ianuarie 2012, pentru copii care se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept. Iar daca acest drept nu se solicita, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul persoanei indreptatite.

Modificarile au ca scop stabilirea unui echilibru intre viata profesionala si familiala si promovarea egalitatii de sanse si de tratament intre barbati si femei. Practic, in conditiile in care mama a optat pentru concediul de crestere copil, tatal este cel care are dreptul sa solicite cel putin o luna din acel concediu, iar daca nu o face, mama nu va putea beneficia de indemnizatie si de concediu pentru o luna.

Pentru cea de a doua intrebare va raspundem urmatoarele:

Contractul colectiv de munca la nivel national (CCMN) 2007-2010 nu se mai aplica, intrucat a fost valabil doar pentru perioada indicata. Chiar daca a fost elaborat si un CCMN 2011 - 2014 aceste nu este valabil, intrucat din anul 2011 nu mai exista CCMN, iar dupa intrarea in vigoare a Legii nr.62/2011 nu se mai incheie astfel de Contracte Colective de Munca la nivel national. In schimb, sunt aplicabile in prezent: ccm la nivel de unitate, ccm la nivel de grup de unitati, ccm la nivel de sector de activitate, ccm la nivel de unitate, s.a. (inca mai sunt in vigoare anumite ccm la nivel de ramura de activitate). Va trebui sa verificati daca la unitatea la care ete angajat sotul se aplica un anume contract colectiv de munca si ce prevede acel contract cu privire la drepturile angajatilor in cazul nasterii unui copil.
In speranta ca v-am fost de ajutor, va dorim mult succes!


Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro