Cont personal

Timpul liber in viata adolescentilor

autor: Echipa GP

 
Similare
Adolescentii de astazi par sa aiba mai mult timp liber, mai putine responsabilitati si sa fie...
 
Indivizii duri si incapatanati nascuti pe 9 ianuarie sunt persoane extrem de ambitioase, nu...
 
Ca parinti, multi dintre dumneavoastra v-ati intalnit cu diagnosticul de anemie la adresa...
 
Arta tatuajelor - doua cuvinte ce pot sa ii fascineze pe unii dar sa trezeasca sentimente...
 
Dupa varsta de 9 ani, mai aproape de aceasta varsta la fete, ceva mai tarziu la baieti, ne...
 
Taguri: liber    timpul  lipsa  multe  astfel 
Timpul liber - momentul in care nu trebuie sa facem nimic, dar vrem sa facem cat mai multe. Ei bine, poate nu chiar o definite in adevaratul sens al cuvantului, dar cu siguranta destul de reala.

Din pacate, pentru adolescenti, timpul liber fie este de dimineata pana seara (sau, dupa caz, de seara pana dimineata) fie doar in vacanta. Mai tineti minte acel profesor care spunea ca daca ai timp liber nu ai primit destule teme? Nu sunt putini adolescentii care primesc cantitati enorme de teme pentru acasa; acelasi tip de exercitiu facut din nou, si din nou, si din nou de fiecare data cu mici modificari, de invatat pagini intregi pe de rost, iar in cele din urma scopul ramanand neatins.

Dar nu despre situatia invatamantului vreau eu sa vorbesc acum ci despre timpul liber pe care adolescentul il are astazi. Cum si-l petrece? Poate unii ar stramba din nas si ar enumera toate tehnologiile aparute, de la mere (Apple) pana la soricei (mouse) dar adevarul este ca sunt destui adolescenti care practica sporturi (de performanta sau nu, nu mai conteaza), care se plimba prin parc, care viziteaza muzee (eh, greu de crezut nu?) sau merg la concerte (tot o forma de arta este si asta).

Intr-adevar, la fel de adevarat este ca sunt copii care abia ajunsi la pubertate sfarsesc prin a petrece zile intregi in fata computerului sau, ceva mai rar, a TV-ului. As tinde sa zic ca lipsa de informare este responsabila dar tinand cont ca traim in epoca informatie, este cam greu asa ceva. Dar lipsa de initiativa clar poate fi responsabila.
Celebrul "nu pot" sau "nu imi place" sta intre multi adolescenti si metodele constructive de petrecere a timpului liber. De multe ori anturajul (sau lipsa sa) previne luarea unei astfel de decizii, in alte dati este familia sau chiar "modelul de viata" (gen Hannah Montana sau alte celebritati importante pentru copii).

Totusi, sa avem pretentia ca un copil sa isi faca bagajele si sa mearga in excursie pe munte, sa-si ia undita si sa mearga la pescuit ori sa se duca sa ia lectii de pian in timp ce parintii stau in fata televizorului fumand este cam mult. Atunci cand copilul are timp liber, si se mai si sincronizeaza cu timpul liber ar parintilor (sau macar parintelui) este recomandat sa planificati activitati pe care le puteti face impreuna. Mergeti la opera, la un concert de pian - poate o sa ii placa si astfel o sa doreasca ca ia cursuri de pian (de fapt, puteti face asta inca de la 4-6 ani, nu doar atunci cand a ajuns la pubertate). Sau poate muzeul de istorie l-ar fascina, cine stie ce cariera de antropolog il asteapta in fata. Faceti doua plimbari pe munte, apoi sigur va dori sa mearga si cu prietenii si astfel  influenteaza tot anturajul sau.

Efortul pe care parintele trebuie sa il depuna pentru a ocupa timpul liber al copilului este considerabil mai mare, si de multe ori ignoranta este calea cea mai usoara.  Iar dupa un punct anume orice efort devine inutil fiind deja obisnuit cu un anume mod de viata. La inceputul pubertatii este perioada potrivita (sau inceputul sfarsitului ei) pentru a crea toate aceste obisnuinte si a umple timpul liber intr-un mod constructiv si placut (pentru el, desigur).
Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro