Cont personal

Sta mereu cu gasca de prieteni. Ce sa fac?

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
Pentru cei care urmează un ciclu lung de şcolarizare, intrarea la liceu constituie un...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Taguri: adolescent    prieteni    gasca  de  prieteni    comportamentul  adolescentului 
Vi se pare ca petrece prea mult timp cu grupul sau de prieteni? Ca nu sta suficient timp acasa? Va intrebati ce gaseste la ei si nu poate gasi in sanul familiei? Acestea sunt framantari in care se regaseste orice parinte de adolescent, asa ca nu va ingrijorati, nu sunteti singur.

O mult-blamata independenta

Pentru multi parinti, gasca de prieteni nu inseamna nimic bun: iesiri peste iesiri, influenta negativa asupra copilului, locuri indoielnice pe care le frecventeaza etc. Adolescentul se intoarce tarziu acasa, uita de teme, de program si de viata de familie, pare nedespartit de prietenii lui, le adopta comportamentul si look-ul. Nu mai este acelasi, iar pe dumneavoastra acest lucru va nelinisteste, pana in punctul in care ajungeti sa priviti acest grup de prieteni ca pe principalul dumneavoastra inamic. Si totusi, lasand la o parte gandurile dumneavoastra negre, este posibil ca gasca sa mearga impreuna la teatru, sa se dea cu rolele, sa faca sport sau sa asculte muzica. Totusi, daca macar ar avea incredere in noi sa ne spuna pe unde merge, ce face...

Cum sa reactionezi?

Linistiti-va, e normal! Pentru a functiona ca fiinta unica, de sine statatoare, adolescentul are nevoie sa taie "cordonul ombilical" care l-a tinut atata timp legat de familie, de parinti. El simte nevoia sa aiba propriile idei, propriile gusturi, proprii prieteni, fie ca acestia sunt acceptati de parinti sau nu. Grupul ii permite sa se deschida in fata altora si, prin intermediul acestora, sa se autoanalizeze, sa se autodescopere. Cu atat mai mult cu cat cei din gasca lui trec, probabil, si ei, prin aceleasi nelinisti si aceleasi transformari fizice si mentale ca si el. Stiti, din propria dumneavoastra adolescenta, ca aveati nevoie de o viata in afara de cea de familie. Acum este randul lui. Aveti incredere in el!  

Incercati sa nu fiti prea protectivi! O atitudine prea autoritara risca sa complice lucrurile si mai mult. El va intelege ca nu aveti incredere in alegerile lui, iar de aici pana la dificultati grave in relatia cu dumneavoastra nu mai este decat un pas. De ce sa nu-i spuneti ca el si prietenii lui sunt bineveniti acasa? Nu pentru a-i supraveghea, ci ca pe o dovada de incredere reciproca. Faptul ca va intereseaza prietenii lui nu inseamna ca ii invadati viata privata, ci pur si simplu, ca va pasa de el. Iar asta este rolul parintelui. 

Sfaturi!

  1. Incercati sa va cunoasteti mai bine adolescentul iesind impreuna in oras. O partida de tenis, un film sau o iesire la biliard va va ajuta sa comunicati mai bine si il veti convinge sa se deschida in fata dvs.
  2. Tratati-l cu maturitate. Daca il cocolositi si il tratati ca pe un copil, acesta va va respinge si mai mult.
  3. Nu fiti insistent sa aflati diverse lucruri din viata lui. Are dreptul la propria intimitate iar dvs. trebuie sa i-o respectati.
  4. Fiti intelegatori! Orice etapa de dezvoltare are un inceput si un sfarsit. Fiti constienti de faptul ca adolescentul vostru trece printr-o etapa care se va finaliza pana la 19-20 de ani, in functie de adolescent.

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro