Cont personal

Prieteniile din adolescenta copiilor nostri

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Taguri: adolescent    prieteni    relatii    atractie  sexuala    copii 
Prietenii sunt cea mai importanta parte a adolescentei. Pe multi dintre acestia, adolescentul de azi ii va avea alaturi si la maturitate. Cum si-i alege tine de modul sau de a fi, de felul in care isi arata personalitatea sau de nevoia de a se delimita de alegerile parintilor. In ce limite puteti interveni in aceste alegeri? Aceasta este o intrebare la care trebuie sa va ganditi serios.

E vremea prieteniilor

Prin intermediul prietenilor, copiii nostri se autodefinesc si devin adultii de maine, impreuna cu alegerile lor de la maturitate. Asa invata cate ceva despre viata, fie ca este vorba despre dezamagiri, fie ca este vorba despre mari bucurii impartasite alaturi de prieteni. 

"La momentul adolescentei, prietenia are o semnificatie aparte, este un sentiment cumva la granita dintre o legatura de sange si atractia sexuala. Este o trecere necesara, o trambulina intre familie si o legatura amoroasa", explica psihanalistul Alain Braconnier. Este vorba despre descoperirea unui sentiment mai profund decat prieteniile legate in copilarie, unul bazat pe incredere, pasiuni comune si nevoia de a se autodevoala.

Adolescentul trebuie ghidat, dar de la distanta

Parintii, martori ai acestei transformari in relatiile copilului lor, sunt pusi intr-o situatie noua, si sunt cumva confuzi in legatura cu modul in care ar trebui sa reactioneze. Cea mai buna miscare din partea dumneavoastra ar fi sa il lasati sa faca singur alegerile, acest lucru ii va da incredere in el: va descoperi lucruri noi, va experimenta, se va confrunta cu alte coduri sociale si cu alte tipuri de relationari. Atata timp cat, luate ca un tot, aceste schimbari raman in conformitate cu normele vietii in societate si se bazeaza pe respect reciproc. 

Oricum, este intotdeauna indicat ca adolescentului sa i se reaminteasca normele de buna cuviinta, sa i se atraga atentia atunci cand modul in care ii trateaza pe ceilalti este inacceptabil sau cand face lucruri care "nu se fac". Si aceasta, atat in viata de zi cu zi, cat si in cea virtuala, pe internet. Important este ca parintii sa nu intervina asa de puternic incat sa creeze o ruptura in relatia lor cu adolescentul, sa stie sa mentina deschis un dialog, fara sa para intruzivi. 

De asemenea, este important sa impuna limite acolo unde considera ca este cazul, pentru ca ei sunt cei care trebuie sa il faca pe adolescent sa respecte regulile care ni se aplica tuturor, mai ales pentru ca de ele depinde, in primul rand, siguranta lui.

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro